Monday, 15 October 2012

Brand Pampers Apa Paling Bagus?

Pernah tak anda terfikir nak beli 'diapers' yang macam mana for your baby.Yang Disposable (Lampin Pakai Buang) ke or yang 'Washable' (Lampin Boleh Cuci) ke?.Same goes to me, sy pun ade terfikir nak beli daipers yang macam mana la untuk my baby,yang disposable ke, washable ke or campur2 ke, but at last sy decide to buy yang disposable diapers because I'm a working mom, so I do not have much time untuk uruskan washable diapers.

One part dah settle, sy dah decide nak beli disposable diapers for my baby.But then, BRAND pulak jadik issue.Sy nak belikan anak saya disposable diapers brand apa?.Mana yang bagus?.For a first time mother like me, mmg kne try and error, than baru boleh buat choice yang memuaskan hati.



Before my baby lahir, sy ada survey price di internet untuk disposable diapers. Kebetulan sy ter'survey' price untuk Mamy Poko and  if I'm not mistaken I can get Mamy Poko online cheaper than market price, but the Mamy Poko is without printed kat pack luarnya, not kat diaper nya.Diapers still have printed mcm biasa.Sy just survey2 first, not terus beli, sebab Mamy Poko ni quite expensive.



My husband also like to survey2 price online.Then kebetulan my husband ade terjumpa Drypers yang jual murah at online store.So without fikir panjang, my husband and me agreed nak beli Drypers for our lovely daughter. Mmg Drypers yang sy dapat tu murah sgt, its actually terus from kilang. I can get RM 95.00 for One Box (4 Big Pack Inside) plus free 2 bags yang inside bag ada lg 2 more diapers. Mmg berbaloi sgt. I just grab the Drypers, mmg sgt berbaloi. Above picture adalah gambar diapers packaging lama and below picture adalah packaging baru.Not only packaging je baru but the diapers have also been improved, buka tutup banyak kali pun still melekat lagi.Not a problem at all untuk check diapers baby so many times.



Baby baru lahir ni mmg banyak sgt gne diapers, sy beli sekotak pun still tak cukup.Then sy dah tak beli lg diapers newborn size.Saya terus switch to S size,sebab baby ni cepat besar, so if anda switch from newborn to S, xde la nampak besar sgt S tu, still ok and baby more comfortable.Untuk S size, sy beli brand Pureen Basic. Sebab Pureen Basic mmg agak murah. You can get Pureen Basic RM 25.90 for 75 pieces. Mmg agak jimat. Tapi Pureen Basic ini agak keras sikit and if your baby banyak Poo Poo and kencing, mmg senang tembus. So, i'm not suggest untuk beli Pureen Basic.Walaupun harga murah, tapi kualiti kurang. So bila bawak baby jalan pakai Pureen Basic, hati mmg tak tenang sebab takut bocor and kne baju.


Sy jugak pernah try Tesco Brand.From my experience,sy mmg sgt tak suggest untuk beli diapers yang brand Tesco, Giant and etc, sebab mmg takde kualiti langsung. Sebab dah beli, sy just habiskan one bag and dah tak beli dah brand2 yang mcm tu. Diapers Tesco tu pun sy just pakai utk kat rumah sahaja.


Sy jugak ada try Huggies Merah and Huggies Biru. Huggies merah sy beli time SALE at Giant.Price untuk Huggies merah RM 29.90 untuk 64 keping and free 4 keping.Untuk Huggies Biru pulak, sy grab time SALE also at The Store, Price RM 30.90 untuk 80 keping. Both sy beli for M size. For info, if anda shopping at GIANT, please focus kat Price Tag Warna Kuning. Price Tag warna kuning ialah SALE items, and time Giant sales, its so cheap.
After sy try a few diapers brand, at last I think 'Drypers' is the best.Drypers ni lembut, pastu tebal and mmg tak bocor.Baby kencing and Poo Poo banyak mana pun, still can hold. Now my baby already 5 months, so if kencing tu mmg banyak,tapi kalau pakai 'Drypers' malam before tidur, it can hold until morning.Kira sepanjang malam just pakai satu je 'Drypers' if your baby tak Poo Poo la. If Poo Poo of course kne tukar diapers. Takut baby melecet.


Before sy terlupa, when my baby baru lahir, tempat bersalin saya ada bg free 'Pet-Pet'. 'Pet-Pet' pun actually not bad.Sy pun ske Pet-Pet. If SALE at Tesco, you can get 'Pet-Pet' size M 80 for RM64.00 untuk 2 bag.Mmg jimat.



For those yang full time housewife, anda boleh try Cloth Diapers.Cloth Diapers ni actually dari segi keselesaan, mmg much more comfortable compare to disposable diapers.And selalunya, baby yang pakai cloth diapers ni takde masalah 'nappy rash' sebab material cloth diapers ni is from cotton and sangat lembut untuk kulit bayi anda. Furthermore, cloth diapers ni mmg environmental friendly and sgt jimat!!.

Tapi for those working mom, better you all think carefully if nak fully wear cloth diapers.Because, you need a lot of time untuk uruskan lampin bayi anda. From my personal experience, I can suggest you all untuk try 'Drypers', 'Huggies Merah and Biru' and also 'Pet-Pet'. Bagi yang ada budget lebih, anda boleh la try Mamy Poko.Sy tidak bercadang untuk gunakan Mamy Poko due to harga yang mahal and just lampin pakai buang.But if one day Mamy Poko SALE sama mcm price untuk 'Drypers', maybe I can grab that opportunity.:)

Brand apa pun anda nak belikan untuk baby anda, yang penting adalah kesesuaian and keserasian baby anda.Maybe baby anda kurang sesuai dengan brand yang sy suggestkan and sesuai dengan brand lain. My baby mmg takde masalah allergic or 'nappy rash', so sy mmg tiada masalah untuk try and error brand diapers yang berbeza. Pilihan terletak di tangan anda.As for me,sy just bg anda panduan untuk memilih brand-brand yang ok and harga berpatutan.

Bagi pengguna Drypers, harga paling murah saya pernah beli ialah RM30.99 at The Store.So, if anda terpandang Drypers harga RM30.99, take the advantage to buy Drypers for your lovely baby.

TIPS JIMAT:

  • Beli diapers time SALE. Anda boleh beli lebih and buat stock and beli satu size besar. Means if now baby anda pakai diapers size M, anda dah ada banyak stock untuk size M, tak salah if ada offer, and beli untuk size L.




4 comments:

  1. Hadiahkan diaper cake dari kami kepada family or rakan2 yang baru dapat baby atau sebagai hadiah hari jadi. Sila lawat page kami di www.facebook.com/DiaperCakeMalaysia

    Order la sekarang!

    ReplyDelete
  2. kt kedai online mn ye yg jual drypers murah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aina amin.Awak boleh tgk di page Little Buddiez.https://www.facebook.com/LittleBuddiez..:)

      Delete
  3. sape nk try pampers bosomi dri korea kualiti sama mcm drypers leh call or wassap sy di no 0173522952 area melaka shj

    ReplyDelete