Saturday, 22 September 2012

Cara Tidur Yang Selamat Untuk Bayi Anda

Pernah tak anda terfikir mcm mana cara tidur yang paling selamat untuk bayi anda?..Atau anda hanya sekadar menurut kata orang tua-tua?.Dulu orang tua-tua kata tidur meniarap (Sleep on her front) bagus, tapi benarkah bagus?. Actually for me, ada yang kita boleh ikut cara orang dulu-dulu but banyak yang kita kena improve melalui pembacaan, tak kisah laa buku ke, internet ke or bahan bacaan yang lain ataupun boleh attend kelas. Just ikut selera masing. Tak rugi if kita membaca lebih and share ilmu yang kita ada dengan orang lain and boleh bertukar-tukar pendapat.

Tidur Meniarap (Front)


Actually from my reading, tidur meniarap adalah tidak betul and tidak boleh sama sekali especially untuk newborn and baby bawah 5 bulan. Ade banyak bad effect if baby tidur meniarap ni. Effect yang paling simple and logik, takut baby tersembam. Tau tak tersembam tu apa?..Tersembam tu means takut baby tertutup muka sendiri.

Baby yang sangat kecik, tulang mereka still belum betul-betul kuat. So bila baby dah tersembam, dia tak kuat nak angkat semula kepala untuk membolehkan mereka membetulkan kedudukan kepala dan bernafas. Nak mintak tolong belum tu cakap..So its dangerous and very risky if anda biarkan baby anda tidur meniarap.

Tidur meniarap ini juga, meningkatkan risk SIDS. SIDS stand for Sudden Infant Death Syndrome. SIDS ni takde sebab, suddenly je baby boleh kne SIDS ni, tapi kita boleh try untuk kurangkan risiko baby kena SIDS dengan betulkan cara tidur mereka. Baby ni kita yang train, so if from start dah train tidur terlentang, baby akan rasa selesa and takde masalah.


Tidur Mengiring (Side)



Mesti anda semua fikir tidur mengiring ok je.Takde masalah pun, lebih kurang je dengan tidur terlentang. Before ni saya juga fikir mcm tu and my baby pun pernah tidur mengiring. Tapi actually tidur mengiring juga kurang digalakkan dan tidak selamat as tidur terlentang. Tapi better than tidur meniarap. Bila kita dah tau yang tidur mcm ni tak berapa bagus untuk baby kecil, better kita ubah sleep position mereka.

Tidur Terlentang (Back)


Cara tidur yang paling selamat and disyorkan ialah tidur terlentang (Sleep on her back). Cara tidur sebegini dikatakan dapat mengurungkan risiko SIDS dikalangan bayi kecil (Newborn - under 5 months). Tapi bila baby anda dah masuk 3 months, time tu kaki tangan mereka dah kuat. So make sure jangan letak bantal yang ringan and kecil disekitar baby anda. Sebab baby ni dah pandai tendang2 and angkat tangan, so kdg2 bantal tu accidentally tertutup muka baby. Sangat Bahaya!!..My baby pernah 2, 3 kali jugak buat kes mcm tu. Tangan kaki suma bergerak, tu yang terlambung bantal tutup muka, time tu mujur saya kat sebelah my baby. So bila dah 2, 3 kali mcm tu, cepat-cepatkan jauhkan bantal from your baby or tukar kepada bantal yang lebih berat.

Bagi bayi yang sudah berumur around 5 to 6 months (yang dah start berguling), by this time, risiko SIDS sudah berkurang. Jadi anda boleh beri sedikit kebebasan kepada bayi anda untuk tidur di position yang mereka selesa, tetapi if pada waktu malam, anda terjaga and nampak your baby tidur tertiarap, gulingkan baby anda dengan perlahan ke sleep position terlentang. No need angkat baby anda.


Ape-ape pun, train your baby untuk tidur dengan cara yang betul untuk kebaikkan semua, INSYAALLAH.





7 comments:

  1. saya nak komen sikit dekat sini. untuk pengetahuan ada juga ada bayi yg tidur meniarap waktu kecil. so far tidak ada masalah kerana bayi pandai memusingkan sendiri kepala mereka. sebab sesetegah bayi kepala mereka sudah keras dan struktur tulang yang kuat membuatkan mereka dapat memusingkan kepala sendiri. memang dari kecil (Newborn) bayi tidak pandai memusingkan kepala sendiri oleh itu kita patut memantau sepenuhnya pergerakan bayi dengan memusingkan kepala bayi. kebaikan tidur meniarap bayi tidak terkejut waktu tidur dan tidak tercekik susu selepas menyusu, kita tidak takut dengan kejadian bayi yg tersedak susu. oleh itu banyak kan lagi membaca. saya hanya ingin berkongsi pengalaman sahaja. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas komen dan perkongsian pengalaman anda.Untuk makluman, pengalaman bukan fakta. Mungkin bayi anda tiada masalah untuk tidur meniarap, tetapi mungkin bayi lain ada masalah tidur meniarap.Menurut kajian, tidur meniarap untuk bayi 5 bulan ke bawah boleh meningkat risiko SIDS.SIDS bukan satu penyakit, tetapi di mana bayi yang sihat meninggal tanpa warning dan kes SIDS ni amat kecil berlaku di kalangan keluarga Asia, tetapi mencegah adalah lebih baik.Untuk memantau setiap saat semasa bayi anda tidur adalah mustahil kerana kita adalah manusia dan akan ada waktu-waktu yang kita terlepas pandang.Jika bayi memang sudah biasa tidur meniarap,semasa tidur malam pun bayi akan tidur meniarap dan sudah semestinya pada waktu malam ibu bapa tidak dapat memantau keadaan anak sepenuhnya.Dan tujuan elakkan bayi tidur meniarap adalah untuk kurangkan risiko SIDS. Rujukan: DH 2009.Reduce the risk of coth death.Department of Health[Accessed March 2009], FSD.2010.Cot death fcts and figures.Foundation for the Study of Infant Deaths, FSID.2009a.Babyzone: how to keep your baby safe and healthy..Jika terdapat kajian kaitan antara bayi tidur meniarap dengan tersedak susu, mohon dikongsikan.Terima kasih.

      Delete
  2. Pendapat saye.. Tidur mengiring adalah tidur paling baik.. & lebih terbaik tidur mengiring ke kanan... Ikut sunnah Nabi Muhammad.. Bkn ke lebih baik? Ape saja sunnah nabi muhammad adalah yg terbaik utk kite ikut... Ank buah saya pernah tidur terlentang.. Hampir tersedak susu.. Klu tidur mengiring.. Susu boleh keluar.. Klu terlentang cam ssh ket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul pendapat Graphic Printhink..Mcm anak sy pun sy ada bg anak sy tidur mengiring ke kanan..Memang sepanjang pengetahuan saya tidur mengiring ke kanan adalah cara tidur terbaik mengikut sunnah nabi..Just sy kongsikan di sini adalah fakta @ kajian mengenai tidur bayi yang sememangnya kajian barat,untuk kajian islam,saya memang kekurangan bahan..Amat susah untuk mendapatkan fakta @ kajian mengenai cara menjaga anak menurut islam yang ada rujukan.Jika Graphic Printhink ada artikel-artikel kajian Islam,tiada masalah untuk dikongsikan di sini..Boleh email saya di littleprecious12@gmail.com..Terima kasih..:)

      Delete
    2. tq untuk sharing. kalau boleh sy tau litle precious dari sumber mana awk dapat kajian dan fakta, taun brapa dan siapa yang membuat kajian. terima kasih.

      Delete
  3. Suatu hari Nabi :saw. sedang berjalan melewatiku ketika itu aku sedang tidur secara meniarap (tidor atas perut).Maka baginda membangunkanku menggunakan kakinya dan berkata, “Hai Junaidib (panggilan Abu Zar), sesungguhnya cara berbaring seperti ini adalah cara berbaring penghuni neraka.”
    (Hadith Riwayat Ibnu Majah)

    ReplyDelete
  4. Bby sy dah pandai meniarap. Mmg risau.bila die meniarap sndri time tido sbb kdg2 sy tgok die mcm susah angkat kepala. Satu, mugkin sbb tgh mamai dan kedua baby masih tak reti berfikir kepeluan apa utk angkat kapala kalo sdg tertidur. Kalo sy sedar waktu kejadian bole la sy betulkan kedudukannya. Kalo waktu yg sy sndri x sedar bagaimana pula? Fakta ini mmg bole dipakai. Sy sering berjaga2 dan masih mencari ilmu mengenai masalah ini. Terima kasih krn sudi beekongsi.

    ReplyDelete