Thursday, 29 August 2013

Positive Pregnancy Test??..Tetapi Belum Bersedia??..Apa perlu anda lakukan?

Assalamualaikum and Hi,

Agak lama saya tak update blog ni..Agak sibuk and emosi tak berapa stabil..Hehehe..Sekarang ni dah bertambah ok..Alhamdulillah. 

Tibe2 je saya buat entry ni kan..Actually benda ni berlaku kat diri saya sendiri.Anak yang pertama umur setahun 3 bulan lebih kurang..Time puasa hari tu..second day puasa..Saya rasa lapar yang teramat sgt..Period pun dah agak lewat dalam 2 minggu time tu..Hmmm..Rasa tak sedap hati..Simptom-simptom yang rasa ni sama mcm pregnant anak first..Terdetik dalam hati..Aku pregnant ke???.Takpe2..tgu hujung minggu nak p beli pregnancy test.Time tu mcm ade rasa loya2 sikit.Lagi la suspen.Hehehe.

Bile hujung minggu je..Dengan tak sabarnya..Minta adik tolong belikan pregnancy test..Hehehe..Hmmm..dpt je pregnancy test..Trus p toilet..Apa lagi..Nak test la kan..Then..Alamakk!!!..2 Line laa..Means positif la tu..Maksudnya..Pregnant!!.Try tgk gambar di bawah.



Jika positive akan ada 2 line..Jika result negative hanya ada 1 line sahaja.

Bila da tau result positive..So bermula la routine sebagai Pregnant Women.Kena makan Folic Acid.Pastu nanti kena daftar kat Klinik Kesihatan untuk buat buku merah dan regular check up.Berdasarkan pengalaman saya..Biasanya jika kandungan da 4 minggu, baru saya akan rasa simptom-simptomnya.Macam loya2, tak larat, pening kepala, tiada selera makan.Minggu yang seterusnya baru akan muntah2..Tapi alhamdulillah.Kandungan kedua ni muntah tak berapa teruk.Kandungan pertama dulu setiap hari akan muntah and tak boleh makan, tak boleh bau makanan, bau nasi lagi la tak boleh sehingga 4 bulan.Seksa sgt rasa time tu.Yang ni, alhamdulillah, tak berapa teruk alahan.Alahan ni bergantung kat orang juga.Ada yang tak muntah pun..Rilex je.Tapi ni actually hormon masing2.Lain orang..lain la ragamnya.

Mula2 bile tau je pregnant..Hmm..Tak terkata apa..Termenung japp.Sebab plan tgu anak yang pertama umur 2 tahun.So awal2 mmg mcm susah skit nak terima.Tapi husband byk beri nasihat.And lama2 fikir2 Allah da bagi rezeki.Kte kne redha.Terima dgn hati terbuka.And jika kira2 jarak antara anak pertama and kedua ialah 2 tahun.Walaubagaimana pun, fobia bersalin tu mmg tetap ada.Awal2 ble tau pregnant tu, da mcm2 da terbayang.Takut..suma ada.Mmg tak dapat bayangkan mcm mana laa nak bersalin lagi ni.Tapi lama2 bile fikir2 semula, nak tak nak kene kluarkan juga ble tbe masanya.So jgn stress2.Just fikir positive.Insyaallah kte boleh lakukan.

Bagi yang alami benda yang sama dengan saya..Belum bersedia untuk mengandung..Apa yang perlu anda lakukan??

Nak tak nak kte kena terima dengan hati terbuka.Byk muhasabbah diri.Just enjoy the moment.Bile enjoy insyaallah tak stress.Anak ni kurniaan Allah.So Allah da bagi kte kene redha.Mcm saya stress bile muntah2.Ni ble kandungan da masuk 12 minggu..Hati da bunga2 rasa excited.Hehe.Nanti nak pergi scan baby.Then skrg ni selalu ckp2 dgn anak pertama yang ada baby dalam perut saya.Walaupun anak saya belum faham.Tapi takpe, just introduce awal.

Jika ada antara anda yang belum bersedia untuk menambah bilangan cahaya mata disebabkan masalah kewangan.Jangan salahkan anak dalam perut.Just fikir positive.Suami isteri perlu ada planning untuk tambah pendapatan keluarga.Memang betul setiap anak ada rezeki masing2.Tapi rezeki takkan datang bergolekkan.So sy ingatkan diri saya sendiri.Tingkatkan usaha untuk tambah pendapatan keluarga.Boleh buat part time.Sekarang ni zaman teknologi canggih ni macam2 benda yang kite boleh buat untuk tampung masalah kewangan keluarga.Cuma berani atau tak..Rajin atau tak.Insyallah,Bak kata pepatah..Hendak Seribu Daya..Tak Nak Seribu Dalih..:)

Untuk anak kedua ni sebab da ada experience anak pertama dulu.Barang2 keperluan bayi saya plan nak beli awal skit.Ada beberapa barang keperluan yang saya da start beli.Beli sikit2, jadik xterasa sgt duit tu keluar.Time ada duit lebih beli la barangan keperluan bayi anda awal2.Sebab nanti lepas anak da keluar..Mmg byk gunakan duit time awal2.So planning sgt penting!.

Selain tu,antara benda yang saya boleh kongsikan berdasarkan pengalaman saya.Jika kte plan merancang untuk anak seterusnya, bolehla menggunakan alat2 mencegah kehamilan.Boleh gunakan IUD atau implant.Bagi diri saya,saya tak plan untuk mengambil ubat-ubatan.Maybe jika saya ada maklumat lengkap memgenai langkah-langkah pencegah kehamilan, saya akan kongsikan pada next entry.Just as reminder, sometimes ada juga yang dah pakai IUD ni tapi still pregant.Ni mmg btul2 Allah nak bagi rezeki.Takpe, terima dgn redha.Allah Maha Mengetahui.Kite da usaha, Allah yang tentukan.

Selain tu,sekadar makluman.Pregnancy Test yang kite dapatkan di farmasi-farmasi adalah 99% accurate.Selalunya result adalah tepat.Tempoh yang sesuai untuk lakukan test jika anda da lewat period selama 2 minggu atau lebih.Ni untuk yang regular period.Bagi yang period tak regular pulak, mmg agak susah.Saya cadangkan anda monitor period anda, ble masa anda bersama.Macam saya, saya monitor menggunakan "My DaysX".Saya download aplikasi ni untuk memudahkan urusan saya.Macam skrg ni saya pregnant, mmg last period saya telah catatkan.Senang.Mudahkan urusan anda dan urusan orang disekeliling anda.Untuk makluman juga,tempoh kehamilan dikira berdasarkan First Day of your last period.Bermakna hari pertama period anda sebelum anda tak period.

Oklaa..Saya rasa setakat ini sahaja perkongsian saya untuk entry ni.Maybe next time saya akan share topic2 lain pulak..So..bagi ibu2 yang tak plan pregnant tu..Jgn stress2..Redha and Just enjoy the moment.Kejap je masa berlalu..:)

Tuesday, 25 June 2013

Risau Anak Masih Belum @ Terlalu Awal Tumbuh Gigi?

Assalamualaikum & Hi,

Agak lama saya tak "update" blog. Agak sibuk sikit sejak akhir-akhir ni. Ok, untuk "entry" kali ni saya nak share info dan pengalaman saya mengenai proses tumbuh gigi anak saya.

Adakah anda risau jika anak anda lambat tumbuh gigi atau terlebih awal tumbuh gigi??.

Sebenarnya, kalau ikutkan kajian, bayi telah mempunyai putik gigi semasa di dalam kandungan lagi.Sebab tu antara 2000 bayi yang lahir akan ade seorang yang lahir complete dgn sebatang atau 2 batang gigi. Pelik tapi benar..Hehe..And biasanya gigi tu takkan bagi "any harm" kepada bayi anda.Cuma gigi tadi perlu dicabut dan bile sampai waktunya, gigi tadi akan tumbuh semula. Jangan risau..

Ada seorang rakan saya lahir-lahir je anak dia dah tumbuh gigi sebatang. Biasa la, mula-mula rakan saya tu agak risau, tapi lepas doktor dah cabut gigi tu..Alhamdulillah..takde apa..And sekarang anak rakan saya tu da tumbuh byk gigi.

Biasanya bayi dah mula tumbuh gigi seawal umur 3 bulan, tetapi majoriti akan tumbuh gigi pada usia 6 hingga 7 bulan, ada bayi yang tumbuh gigi bile dah mencecah usia setahun.Untuk info, cepat atau lambat tumbuh gigi ini bergantung pada pertumbuhan gigi ibu bapa bayi tersebut.Jika anda atau suami anda tumbuh gigi cepat, biasanya bayi anda pun akan tumbuh gigi cepat.

Ada salah seorang kenalan saya bayi dia umur 4 bulan da ada 4 batang gigi..Hehe..Cepatkan??..Time tu anak sy just ada gusi je..:)..Belum tumbuh gigi lagi.

Ada beberapa mitos yang biasa saya dengar orang cakap mengenai pertumbuhan gigi awal..so gigi akan tercabut awal..Bukan pertukaran daripada gigi susu kepada gigi kekal tau.Tetapi maksud mitos di sini ialah gigi tu cepat tercabut bila umur semakin meningkat.

Ini sebenarnya hanya mitos semata-mata.Takde kaitan pun tumbuh gigi awal..gigi akan cepat takde.So ibu bapa yang anak tumbuh gigi awal.Jgn risau.Mereka mungkin ikut anda yang tumbuh gigi awal.



Anak saya pulak mmg lambat tumbuh gigi.Hehe..Anak rakan-rakan dah 7, 8 batang gigi..ada yg dah 11 batang gigi.Tapi anak saya sebatang pun takde..sampai la umur setahun.Betul2 lepas birthday anak saya, saya terasa tajam2 kat gusi anak saya.Hehehe.Excited!!..Mak pulak yang terlebih excited.Seronok bile rasa2 kat gusi anak saya rasa tajam2..Bile check..mmg sah tu ada 2 mutiara anak saya..Kecik je..Hehe..Geram!!!.

Honestly, saya mmg tak risau sangat anak lambat tumbuh gigi.Saya just menikmati "moment" anak saya sgt cute tanpa gigi..Hehehe..Saat tu tak mungkin berulang untuk anak yang sama..Betul tak??..Bile time pertukaran gigi susu ke gigi kekal..time tu da tak sama dgn time anak mmg takde gigi..Cute sgt bile tgk bayi takde gigi ketawa..Cuma bg saya, yang paling penting ialah monitor perkembangan anak saya.Alhamdulillah perkembang anak saya on track..Cuma lambat skit tumbuh gigi.Mungkin ikut saya dan husband..:).

Time anak saya tumbuh gigi..Alhamdulillah takde deman or merengek tak selesa ke apa.Anak saya macam biasa.Boleh main and makan.Syukur sgt.And utk info, kalau ikutkan kajian, mmg takde kaitan sebenarnya antara pertumbuhan gigi kesihatan anak.Orang biasa kaitan juka bayi nak tumbuh gigi akan demam sebab tak selesa dengan pertumbuhan gigi tersebut.Mungkin ada relevant nya, just saya inform ikut kajian yang dibuat tiada kaitan.

Macam anak saya, mmg Alhamdulillah takde deman or tak selera makan.Semua normal macam biasa.

Perlu ke ibu bapa sediakan "teether" untuk anak anda?

Sebenarnya kalau ikutkan pengalaman saya.. "teether" tu bukan benda yang wajib ada.Sebab anak saya mmg tak guna pun teether.Time da 4, 5 bulan..saya yang saje suke bg bayi saya gigit2 teether tu.Tapi bayi saya gigit kejap2 je.Bile da setahun time nak tumbuh gigi tu mmg tak perlu teether tu.TAPI..Bukan semua bayi sama.Mmg ada bayi yang time tumbuh gigi akan rasa tak selesa and perlukan "teether" untuk kurangkan ketidak selesaan semasa proses pertumbuhan gigi.

Apakah cara yang ibu bapa perlu lakukan untuk kurangkan ketidakselesaan anak semasa proses tumbuh gigi?

Daripada info yang saya dapat.Berikat "teether" yang sejuk untuk anak anda bagi mengurangkan rasa sakit semasa proses pertumbuhan gigi. Anda boleh carik "teether" yang boleh disimpan di dalam freezer dan pastikan handle "teether" tersebut tidak sejuk semasa dibekukan. Try carik di baby outlet atau online shop dan pastikan anda mencari handle "teether" plastik, bukan handle gel.Rujuk gambar dibawah.

Selain itu, ada juga ibu baps yang letakkan benda sejuk seperti ais di dalam kain dan ikat kain tersebut, kemudian berikan kepada anak anda untuk dihisap. Just pastikan anda letakkan ais hancur di dalam kain tersebut.

Ada juga ibu bapa yang rendamkan kain di dalam minuman sejuk seperti fresh juice dan kemudian berikan kepada anak anda.Pastikan anda berikan anak anda fresh juice dan tanpa gula.Jangan berikan anak anda juice di dalam kotak terutamanya pada bayi setahun dan ke bawah.

Ada juga ibu bapa yang kreatif dengan letakkan buah-buahan seperti anggur di dalam peti sejuk dan kemudian balutkan anggur tadi dgn kain dan berikan anak anda hisap.Pastikan anda pecah-pecahkan dulu anggur tersebut kepada cebisan kecil untuk mengelakkan bayi anda tercekik.Buah anggur tadi juga boleh digantikan dgn buah-buahan lain seperti pisang dan lain-lain.

Anda juga boleh berikan makanan yang sejuk dan "smooth" untuk anak anda seperti yogurt, apple puree dan sebagainya.

Ibu bapa hanya perlu kreatif untuk selesaikan masalah ketidakselesaan anak anda.Tidak perlu ke doktor untuk ambil ubat tahan sakit kecuali jika anda perhatikan keadaan anak anda tidak seperti biasa.

Last but not least.Dalam minggu lepas, saya rasa ada lagi tajam2 kat sebelah atas gusi anak saya..Hehehe..Gigi bawah belum habis tumbuh lagi..Gigi atas dah muncul..Geram tgk!!..Kecik je and sgt cute..Time anak anda tumbuh gigi..Ambik la gambar byk2 untuk kenangan..:)..And untuk info..Bayi akan tumbuh gigi bawah dulu dan kemudian akan diikuti oleh gigi sebelah atas dan gigi anak anda mmg tidak rapat sehingga lengkap pertumbuhan semua gigi.

Looking our baby teeth appear is very sweet moment for us!!..:)


Monday, 27 May 2013

Hadiah apa yang sesuai di birthday pertama anak??

Assalamualaikum and Hi,

On Sunday two weeks ago was my daughter birthday..Dah genap setahun umur my daughter.Time running so fast!.Rasa mcm baru je bersalin, baru je org dtg melawat and wish tahniah..Sumanya still baru..But actually its setahun yang lepas.Anak semakin besar and me semakin tua.That's life!.Just as parents selagi nyawa dikandung badan.Need to provide the best for my child in term of everything (agama, education and etc).

So first birthday I think its very important birthday for my daughter.So my husband and me decide nak wat simple celebration among family members je.Takde jemput org luar.I prepared all the food by myself.Hehe.Sampai demam2 prepare food.Cakes was sponsored by my mom and ada a few side dishes.I'd prepared simple food which are bihun tomyam and spagetti (bolognese and carbonara).Bolognose tu 100% from fresh ingredients while carbonara   just use yang instant one.So by sunday evening tu all main dishes done!.Then my mom potong2 buah and prepare air.For drinks ade 2 jenis iaitu cocktail and sirap bandung ice cream soda..Nyumm2!!..Love it!!!.My mom mmg pakar buat sirap bandung.So semua preparation settle dlm pukul 8.00 and just wait for the guests. 

Make the story short, 8.30 pun start la simple birthday party for my lovely daughter.Potong cake and take pictures.After that guests pun makan2.

Before birthday party my husband and me pening nak carikkan hadiah apa laa for my daughter.I did ask my friends hadiah apa yang they boughte for their kids.Ada yang belikan kereta yang boleh naik and boleh control.Kalau baby kecik dlm setahun tak reti bawak sendiri, so parents boleh control.Mcm kereta2 kat shopping complex tu..Check out below pic!.


And ada my friend yang belikan Remote Control (RC) car yang kecik tu.Check out below pic!.

For info price untuk kereta yang besar tu dlm RM300 while utk RC car kecik pulak RM80.Utk small rc car tu my friend beli at Toy r us.

So..apa yang my husband and me nak belikan my daughter???..Susahnya nak belikan hadiah untuk anak for their first birthday!!!.Sebab she still small and ada toys yg we have bought earlier.Bukan utk birthday present.

So we have decided utk pergi Toy r us at Empire Shopping Gallery,Subang Jaya.The store is located at level 2.So we went to this store la..Just nak dapatkan idea nak beli apa for our daughter.Susahnya!!!.Ada toys yang ok but we think at toy r us ni over price laa sebab branded toys.This is antara toys yg we think ok.




Price is RM300++.Functionnya boleh masukkan block tu and ada music2, boleh tekan2.Interesting but overprice for me.Beli kereta yang mcm first pic tu much more cheeper.Sebab this type of toys takut my daughter main kejap then da boring.



Above toy also ok.My baby mmg suka gendang2.Price is RM80.00.Tapi tu je la functionnya.Ketuk2 and ada music.

At last, we didn't bought anything at Toy r us.Actually Toy r us is interesting place to go.If you plan to buy branded toy for your kids.I think you can include Toy r us inside your list.Kena pandai pilih sebab ada yg Toy r us murah daripada online but ada yg mahal skit daripada online.Sebab branded toys price xjauh beza, unless yg imitate one mmg you can get cheaper.

Bila we came back to Muar, jalan2 at shopping complex (Astaka). Then my husband saw mainan tekan2 yang bunyik2 tu.Ada animal sound.Price RM10.00 only.So cheap!!.Beli byk2 pun xpe..Hehe..So we decided untuk belikan for my daughter.Not for birthday preswnt.Just utk bykkan my daughter toys collection..:)

We also bought mainan yg untuk main kat pasir tu.One set.RM10.00 also.Ada jugak brand Disney, price nit bad tak mahal sgt dalam RM60++.But I think not suitable for my daughter sebab ada small parts tiys.Scared choking my daughter.

Then present yg my daughter dapat kebanyakanya adalah musical toys and my little sister belikan doreamon for my daughter.She love it!!..Before tido akan peluk dulu her doreamon..Gigit hidung and ekor doreamon yang round shape tu..Hehe.

As for us, we decide untuk belikan toys yang biasa dulu for our daughter.Since from her birthday until now, every week ada new toys.On saturday we bought bola for our daughter and ada a few other things..:)

Not easy to find birthday present on first birthday tau.Actually we planned nak bg something yg valuable for our daughter.But still on discussion and maybe wait for our daughter besar skit..:)

I do hope my entry boleh bg parents general idea what and where to buy the toys..:)

Happy Birthday!!!

Thursday, 16 May 2013

Parents and Susu Kambing..Mencuba @ Membantah??

Assalamualaikum and Hi,

In this entry just want to share my personal experience only.Cite pasal susu kambing lagi...:)..Maybe ada lagi entry2 lain yang berkaitan susu kambing lagi after ni.

I think masih ramai parents yang fobia dengan susu kambing ni.Selain jualan secara online, i did sell this susu kambing secara offline.Kira orang nak beli just walk in and dtg beli.

Kalau jualan secara online ni mmg usually customer yang betul2 mencari and tau khasiat susu kambing akan beli but different dgn offline.Offline ni kdg2 org yang takde intention nak beli pun susu kambing, tapi bile tgh jalan2 and ternampak ada tertulis "Susu Kambing Segar Asli Dijual Disini" sometimes akan terpanggil untuk membeli.

Ble terpandang..rasa nak try la sebotol.Utk org dewasa mmg no problem la, sebab if we want it just keluarkan duit and bayar.But how about kalau anak-anak kite yang nak susu kambing tu..Dalam umur around 3 - 6 tahun??.

They don't have any money.So terpulang kat parents sama ada nak izinkan anak beli and bg try minum or tak.But majority if anak yang nak, parents akan buat muka geli and tanya anak "Eiii nak ke susu kambing? ".Bile anak dah jawab nak..Parents jawab semula.."Tak payah laaa".For me, I feel sorry for the kids.Kesiann..Kesian sebab their parents tak tau khasiat and kebaikan susu kambing adalah lebih banyak daripada susu lembu.


Majority org ada skeptical feeling..Bile sebut susu kambing, ada perasaan ragu-ragu.Tapi bile sebut susu lembu, suma ok.Hanya org yang betul2 tau khasiat susu kambing je bile tau ada susu kambing yang jual berhampiran lokasi kediaman mereka..Rasa mcm nak melompat!!.Happy..:)

Ramai yang takut rasa susu kambing tu tak sedap..Bau kambing.Tak salah kalau ada perasaan ragu-ragu..Tapi jgn terus menghukum.Kesian kat anak yang nak minum susu kambing tu tadi..Plus bertambah kesian sebab tak dapat khasiat daripada susu kambing tersebut.


Sedap tak rasa susu kambing ni??..Ada bau tak??

Actually bab rasa-rasa ni mmg subjektif.Ada org rasa sedap ada org rasa kurang sedap.Tapi majority customer ble da rasa susu kambing tu akan cakap sedap.I get positive feedback.

If me, I really LOVE susu kambing!!!.Sedap sgt.For first time nak minum mmg la takut tak sedap la apa.Tkt bau la apa la.Sebab bukan apa, our mind ni dah terlalu banyak dipengaruhi dgn Jewish (Yahudi) strategy.Iklan2 kat tv semua mempromosikan susu lembu, takde satu iklan pun kat Malaysia ni yg ada promote susu kambing.Susu tepung majority atau boleh dikatakan hampir semua adalah susu lembu..sama ada susu tepung untuk bayi, kanak-kanak, org dewasa or warga emas.Sangat2 susah nak dapatkan susu kambing tepung especially untuk baby.Ada yang skrang ni Karihome (Setahun ke atas).Utk dewasa ada Hi-Goat and a few brand.

Berbalik at my story tadi.Bile dah minum rasa nak minum lagi!!!..Rasa lemak2.I really love part bawah susu kambing tu.Ni apa yg saya rasa.Tapi its subjektif.mungkin ada org mmg rasa xsedap.Terpulang kat penerimaan masing-masing.


Macam mana cara minum susu kambing ni (Fresh Sejuk Beku)??

Cara minum susu kambing ni simple je.Sama mcm susu ibu yang telah diperah (EBM).

Caranya:

Rendamkan susu kambing beku tadi didalam air panas.Tunggu sehingga cair dan Boleh diminum!!

Untuk info: Susu yang telah cair @ dicairkan TIDAK BOLEH dibekukan semula and TIDAK BOLEH disimpan semula dalam peti ais.Sama mcm susu ibu, once cair kena immediate minum.Tak boleh simpan2.

Susu yang kat part paling bawah yang dekat based botol tu part paling berlemak..Sedapnyerr!!!!..Rasa creamy2 gitu..:)


Apa khasiat susu kambing ni sebenarnya??

Saya just share sikit sahaja info yang saya tau mengenai khasiat susu kambing ni which are:

1. Susu kambing adalah paling hampir dengan susu ibu.

2. Tidak menyebabkan alahan (Susu lembu or formula milk boleh sebabkan alahan)

3. Bersifat alkali.

4. Meningkatkan daya kepekaan, tumpuan dan ingatan (IQ).

5.Tidak mengandungi protein kompleks (Alpha & Beta Casein) yang menyebabkan penyebab utama alahan.

6.Lebih halus dan lebih Mudah dicernakan.

7.Menyingkirkan toksin dalam kolon.

Untuk khasiat lanjut sila refer below links:

Or you can refer to journal untuk get scientific explaination.

For babies pulak.My practice mmg I did gave my baby susu kambing yang telah disejuk beku ni since 4 months saya bagi seminggu sekali then dah 7 months if not mistaken saya bagi sebotol sehari until now.But whatever it is, for mom yang boleh bagi Fully Susu Ibu.Continue utk terus berikan susu ibu if possible until two year.After that boleh la make a choice nak bagi susu formula or susu kambing.Just I'm suggest utk berikan susu kambing.

For info, our prophet Nabi Muhammad saw mmg amalkan meminum susu kambing panas sebelum tidur untuk memudahkan nabi tidur dan bangun malam untuk solat.

Kaum Yahudi juga mengamalkan meminum susu kambing.

So my advice..Banyakkan membaca untuk improve our knowledge dan utk bagi yang terbaik for our children.Read a lot before decide untuk bagi makanan apa2 at your family and confident!.

Teringat satu ceramah saya pernah terdengar di Radio Ikim.fm..Ceramah yang disampaikan oleh Doktor Perubatan.Not remember her name.Dalam ceramah tu doktor menyatakan Isteri @ Ibu Bapa bertanggungjawab untuk sediakan makanan yang berkhasiat untuk seisi keluarga..Bukan Hanya Sedap..Tetapi Berkhasiat!!..:)

Wallahua'lam.

Lokasi Jualan Susu Kambing Asli Sejuk Beku Kami:

1. Muar
   - Pasar Tani Stadium setiap Ahad (7.00 pagi - 12.00 Tgh Hari)
   - Jalan Daud (Setiap Hari)

2. Kemaman
   - Pasar Tani Chukai setiap Jumaat (7.00 pagi - 12.00 Tgh Hari)
   - Bukit Kuang (Setiap Hari)

3.Shah Alam @ Berhampiran
   - Upon Request (Perlu Ditempah)

Harga: RM5.00 Sebotol (250ml) 
Contact No:019-357 3177 (Whatsapp / SMS is accepted)

*Susu kambing adalah keluaran Bumiputera Muslim (100% Asli & Tiada Campuran)


Wednesday, 15 May 2013

Berapa kali sehari sepatutnya baby bergerak?

Assalamualaikum and Hi,

Berapa kali sehari sepatutnya baby bergerak?

Based on my reading.Actually xde bilangan yang spesifik sepatutnya baby kicks.Sebaliknya mom akan tau apa yang normal and what is not for their baby.The most important thing everyday kena ensure baby gerak or kick.



Perlu ke catat or kira bilangan baby kick?

Catatan or records baby kicks adalah tidak dinasihatkan untuk dilakukan sebab selalunya mmg kita akan terlupa berapa banyak kali actually baby tendang.Kira2 then terlupa, pastu bile kita buat catatan,kebanyakkan catatan adalah catatan yang tidak betul.Then at the end, ble trace records tiba-tiba tgk bilangan baby gerak on  the day berkurang,so it will make us worry yang tak bersebab, actually ada data yang kurang tepat bukan sebab baby kurang bergerak.

My experience, mmg sekali pun tak pernah catat my baby movements.Hehehe.If kat buku merah tu (Buku Pregnant Mom) tu ada rasanya kiraan pergerakan baby pada setiap hari at least 10 pergerakan sehari.Not so sure sebab tak amalkan catatan baby movement ni.

My practice just simple, yang penting everyday I'll ensure my baby moves.Kdg2 kalau sempat kira just kira2 mcm tu je la berapa kali my baby kick but without records.

Usually mom boleh tau what is normal and what is not for their baby.Kalau usually baby active but ada hari yang baby tak berapa active ada a few factors kenapa.Sometimes ble we are too busy pun kte tak rasa our baby moves, sebab we are focusing at something else.

Tapi biasanya mmg akan terasa la baby kick tu and dah boleh predict ble masa usually baby sgt active.My baby pattern pulak, mmg time saya makan, my baby very active!.I think maybe she's very happy sebab dapat makan.Hehe.Then night time pun my baby active jugak.Rasa pusing2 and geli-geli dalam perut.Hehe.Time kerja sometimes active sometimes tidur.Hehe.

Bila selalunya mom perlu risau??

Mom perlu risau kalau mmg seharian your baby tak moves selepas dibuat seperti below steps:

1.Baring and relax.Sebab baby ni time kita jalan usually dia akan tidur.Sebab best kan bergoyang.Bile kita baring and relax baru baby akan bangun.

2.Baring mengiring and letak batal bawah perut.This steps will make us focus kat pergerakan baby.

3.Minum air sejuk.Sebab bila ada perubahan temperature, baby akan gerak untuk jauhkan diri daripada sejuk tu.

4.Buat bising.Bukak music kuat or slam the door.

If you have try all this steps tapi baby still tak gerak,don't wait until tomorrow.Cepat2 go and see the doctor.If ada pergerakan after buat above steps, you need to monitor your baby movements.

If your baby movements suddenly decrease atau tibe2 pergerakan baby semakin perlahan.Its important for immediately seek a doctor!.

A decrease in your baby's movements adalah tanda your baby tak dapat nutrient or oxygen yang cukup melalui placenta.

If you feel worried or mmg rasa mcm your baby tak moves mcm biasa, cepat-cepat go and see the doctor.

Doctor akan monitor heartbeat baby, scan and monitor baby size and check amniotic fluids (air ketuban) and also buat Doppler scan.

So mom,don't panic.Just stay calm and you is the one who knows the best of your baby rhythm!.Imnediately see a doctor if you worried about your baby and always tell doctor straight away if you noticed a change in your baby pattern!.

Tuesday, 14 May 2013

Bila Anda Akan Rasa Baby Anda Bergerak?

Assalamualaikum and Hi,

This entry wanna share info regarding baby movements in pregnancy.

Bila masa sepatutnya anda akan rasa your baby move??

Actually takde specific time untuk kita rasa our baby bergerak semasa dalam rahim, its depend pada badan masing2.Every person is different.

Just majority women will feel their baby moves around 18 - 20 weeks or later for first time mom..And for those yang pernah ada baby pulak, usually they will feel their baby move a bit early which is around 15 - 20 weeks.

My time, I think my baby gerak time 18 weeks ++ nearly 20 weeks.

Just wanna share my experience. Usualy for first time mom mmg ramai org akan concern about us.Its good for people to concern tapi sometimes people's talk make us worry..:(

My experience, time my pregnancy around 15 weeks.Ada akak office tu tanya, baby da gerak ke belum?.I inform baby belum gerak lg.Then dia tanya..Ehh?? baby tak gerak lg??.Time dia dulu 3 bulan baby da gerak..Hmmm,just quiet bile org bg statement mcm tu but dlm hati risau gak.Terfikir-fikir, betul ke dlm 15 weeks (Around 3 months) dah boleh rasa baby gerak??.My baby ni ok ke tak??. Why I don't feel my baby moves????..:(

Actually time akak tu tanya, I tgh beratur nak makan kat cafe.Bile dgr dia ckp mcm tu, trs rasa mcm xde selera nak makan but still eating for the sake of my baby.After makan je, cepat2 naik office and trus call my mom and tanya.Betul ke 3 bulan da boleh rasa baby gerak?.My mom ckp takde la..usually 4 bulan baru rasa or 5 bulan.Depends kat org.Baru lega skit hati.

Ye la, kte first time pregnant, mana la ada experience, tak tau.Ble org ckp mcm tu, mmg la risau!!!!!.I have read article about baby movements ni, but still worried bila org ckp mcm tu.

In my case, walaupun da call my mom utk kepastian tapi still ada perasaan risau.So time blk kampung my husband, I went to the clinic utk jumpa doc and do scanning.I think my pregnancy nearly 19 weeks that time but no sign or rasa baby gerak pun..Risau..Hati da tak tenang.Hehe.Kat klinik tu just ada 2D scan only.Takpe la..2D pun 2D la..:)



Ble scan tu..Waaa!!!..Excited and cry skit..Hehe.Mcm xpercaya laa..Da nampak  la bentuk baby!!!.That time mmg da terbentuk agak lengkap my baby, kepala, badan, tulang belakang, tangan, kaki, Alhamdulillah.Kuasa ALLAH..Mmg kalau fikir2 tak logic ada manusia lain dlm badan kte..:)..Its a very..very..very sweet moments in my life!!!.Time nampak muka baby tu..Ya ALLAH bersyukur sgt sebab ALLAH bg peluang for me to become a mother and merasai proses untuk menjadi ibu.

Time scan tu doc pun explain la kat both of us, tunjuk jantung baby and etc.Mmg nampak la jantung baby gerak so fast!.Then doc ukur kepala baby and etc, alhamdulillah baby development is normal..:)..Baru puas hati btul2.Baru senang hati.Hehe.Da nampak muka anak.Kalau tak asyik terfikir-fikir je knp my baby tak moves.Bukan apa, just risau if something happen yg kita tak tau.

For those yg ada perasaan like me, risau ke apa ke or dgr org ckp macam2 ikut their personal opinion, better you all go and see the doctor.Bg senang and tenang hati.

For info,actually baby ni dah move awal sebenarnya.Just its depends on us sama ada kita boleh rasa or tak their movement.If based on expert, sebenarnya dalam 7 or 8 minggu.

Pada minggu ke 7 or 8 - Baby da start make general move seperti membengkok or ke tepi.

Pada minggu ke 9 - Baby sedu (hiccups), dah boleh gerakkan tangan and kaki sendiri, sulk and swallow.

Pada minggu ke 10 - Baby dah boleh gerakkan kepala, angkat tangan and sentuh their face and also dah boleh stretch (regangan).

Pada minggu ke 11 - Baby can yawn (menguap)

Pada minggu ke 14 - Baby dah boleh gerakkan mata.

So, sebenarnya dah mcm2 aktiviti dah your baby buat.Just pergerakkan tu terlalu slow sampai kte tak rasa their movements.Bila around 18 - 20 weeks tu, pergerakkan baby semakin kuat, so around that's time baru la kita rasa our baby moves.

Macam mana ye rasa baby gerak tu??

Kte akan rasa mcm geli-geli time baby gerak tu and smetimes baby akan mengeras.Its normal.So,don't worry.Bile our pregnancy da 20 - 24 minggu, baby semakin active.Berpusing-pusing and a lots of kicking!.But don't expect baby akan bergerak je 24 hours, baby pun need time for sleep and rest.And bile dah third trimester esp time dah nak due, baby movement semakin slow sebab ruang dah sempit for her to do somersault.Hehe.Kesian..Dah tak boleh nak pusing-pusing lagi..:)

So mom, jgn risau sgt dgn ckp2 org.Esp for the first time mom..Don't worry, InsyaALLAH your baby will move bila sampai masanya.Benda ni subjektif, lain org lain.If rasa risau sgt..Go and see doctor to do scanning..Like me..:)..Puas Hati and Lega..Jgn lupa utk berdoa semoga ALLAH kurniakan anak yang sempurna utk kita and didiklah anak dgn sebaik-baiknya..:).

Thursday, 9 May 2013

Apa Yang Tidak Perlu Dalam Makanan Bayi Anda?

Assalamualaikum and Hi,

Today's entry wanna share skit info berkaitan ingredients yang tidak diperlukan dalam your baby food which is salt (garam).



Garam adalah sama sekali tidak diperlukan dalam makanan your baby.

For info, buah pinggang (kidney) your baby tak boleh cope dengan garam especially garam yang melebihi 1 g (0.4g sodium).

Small babies biasanya akan dapatkan garam secara natural from breastmilk or formula milk or when your baby dah start makan solid, your baby akan dapatkan garam daripada makanan mereka secara natural TANPA menambah garam dalam masakan.

Like me, I'm very concern berkaitan garam2 ni.My practice mmg saya tak letak any garam dalam my baby food or saya jugak tak bagi my baby makan makanan yang saya makan, for example nasik lemak or etc because our food contains additional salt which is not needed by our baby.

But some of my friends yang dah tak masak special makanan for their baby.Just bagi their baby makan apa yang diorang makan.Ada yang start from 9 months or early lg dah bg their baby makan makanan yang sama dgn org dewasa.Some of them jugak bagi their baby makan KFC whipped potato complete with gravy.Its not correct actually, but terpulang pada masing-masing.

From my personal opinion, i'm not recommend bg your baby makan KFC whipped potato or makanan yg sama dgn kita.Sebab KFC whipped potato ada contains penambah perisa esp gravy part.That is why sedap.Walaupun without gravy, I'm still not suggest bg baby makan KFC whipped potato.If you really nak bg your baby mkn whipped potato.Its much more better to do it yourself.Use fresh ingredients, khasiat and kebersihan mmg confirm terjamin.

My practice, until now I'm still cooking separately for my baby without adding any salt.My baby nearly one year now.Other than I gave my baby bubur or nasik, I always bg my baby fresh fruits or yogurt.Lg berkhasiat..:)

For info, if dalam process food, garam dikenali sebagai sodium and 2.5g garam adalah bersamaan 1g sodium.Kandungan garam is consider tinggi jika lebih daripada 1.5g garam per 100g or (0.6g sodium).Low salt level is 0.3g garam atau kurang per 100g or (0.1 g sodium).

Makanan dalam tin usually contains kandungan garam yang tinggi, biskut or crakers jugak.

Kalau takde garam, so tak sedap la makanan baby??

Parents..jgn samakan cita rasa kita dgn baby.Our baby belum pernah rasa garam, so no issue makanan sedap ke tak.

So parents, please read food label first before buy any process food, but my suggestion, better kita sendiri yang prepare food for our baby from fresh ingredients.Cook for your baby is very simple!.Don't make thing complicated.

For info, untuk baby setahun hingga 3 tahun, kandungan garam daily yang dibenarkan adalah only 2g a day (0.8g sodium).

Feed the right thing to your baby for their future!..:)

Tuesday, 30 April 2013

Bolehkah Minum Banyak Air Semasa Berpantang

Assalamualaikum and Hi,

Today's entry just wanna share info mengenai minum air semasa berpantang. From my personal experience,time saya pantang memang I do not have any problem untuk minum air dengan kadar yang mencukupi.My family memang galakkan untuk minum air.Seperti yang saya share info dalam entry "Pemakanan Semasa Berpantang", amalan pantang saya sebenarnya lebih kepada amalan pemakanan seimbang dan waktu makan yang betul. My confinement practice is just simple and easy..:)


Memang time pantang tu saya selalu rasa haus je,I cannot imagine orang yang limitkan minum air.Serious,memang haus sangat rasa especially for breastfeeding mom.Rasa haus ni actually is caused by Hormone Oxytocin yang dikeluarkan oleh tubuh badan kita.Oxytocin ini jugalah yang bertanggungjawab membuatkan contraction time nak bersalin.

My practice,memang saya akan sediakan satu botol air masak berdekatan saya.Senang,bila haus je boleh minum.Ada berapa myths berkaitan minum banyak air time pantang.One of the most popular myth orang cakap minum banyak air akan menyebabkan kembang and perut tak cantik.Tak sure apa yang kembang, maybe badan kembang.

Just want to share one story.After saya naik kerja selepas cuti bersalin.Ada terjumpa officemate from other department.Time lepas habis pantang tu, mmg my body belum susut sgt lg la.Quite chubby.Berat badan dah turun 10 kg after deliver tapi ada lagi 10 kg belum turun.Ramai yang tegur I look chubby..:).But never mind, jgn stress sgt.Biasa la, it took nine months time pregnant and develop apa yang patut, takkan dalam 2 months je badan dah boleh kembali kepada asal.So just rilex and take it easy.Lagi pun badan manusia ni berbeza-beza, ada yang badan cepat turun but ada yang lambat turun.

Actually saya tak pernah tau pun minum banyak air boleh sebabkan kembang and etc.Kebetulan after naik kerja daripada cuti bersalin tu.Ada la akak2 office yang tegur that I look chubby, tak sama mcm before pregnant.Diorang pegang2 my tummy.Hehe.Diorang tanya saya minum banyak air ke?.Then I answered ye, saya mmg minum banyak air (ikut keperluan), haus.Akak2 office pun bg tau.Mana boleh minum banyak air, sebab tu perut awak kembang.Hmmm.Betul ke??.

Saya pun tanya, then time akak pantang akak minum air banyak mane?.Akak tu bg tau yang dia just minum air only after makan.Means if she ate 3 times a day, so dia hanya akan minum 3 gelas air je dalam sehari.Wow!!..I'm so suprised!.Betul, terkejut dengar.Tak pernah tau ada orang amalkan benda2 mitos mcm tu.I'm not agreed of what they think.

For info, we need to drink enough water.Suitable with our body needs.Dicadangkan untuk meminum at least 8 gelas air sehari.

Macam mana kita nak tau badan kita cukup air??

The most simple thing, anda just perhatikan warna urine (air kencing) anda.If your urine warna kuning pekat, means anda tak cukup minum air, if your urine kuning cair or hampir tak berwarna, means badan anda mendapat air yang mencukupi.

Air juga berfungsi untuk flush all toxin from  your body.So its important untuk pastikan badan anda mendapat air yang secukupnya.If your body mmg tak cukup sangat air, it can cause dehydrate.Dehydrate ni boleh membahayakan.

Other than that, ada juga myth yang menyatakan minum banyak air boleh tambah production susu anda. Untuk info minum banyak air tak membuat susu kita banyak.Its just mitos. Menurut kajian, jika anda minum banyak air atau anda berasa sedikit haus, it won't affect your milk production.Pertambahan atau pengurangan penghasilan susu adalah disebabkan kekerapan menghisap.The more you feed your baby, the more you'll make milk.

Just simple tips.

If anda bosan asyik minum air kosong je, try perahkan lemon or limau kasturi or limau nipis sikit dalam air suam tu.Bagi ada variasi.No need to add sugar sebab air manis ni mengandungi kalori.

Anda juga boleh minum air buah-buahan atau sayur-sayuran segar.

So..Do not scare to drink water in your confinement period!!.Drink based on your body needs!.

Selamat Berpantang!..:)




Sunday, 28 April 2013

Pemakanan Semasa Berpantang

Assalamualaikum and Hi!

Hari ni saya nak share sikit amalan pemakanan saya yang basic time confinement.

Sarapan Pagi (Breakfast):

1. Satu cawan susu + Telur (kuning sahaja) + Madu Asli
2. Secawan Milo
3. Roti 2 keping

Cara Penyediaan Susu:
Bancuh susu, kemudian kacau susu bersama telur sehingga sebati (Masukkan kuning telur sahaja), kemudian masukkan satu sudu makan madu.Kene ikut step,kalau tak nanti susu akan berketul.


Note: Susu boleh gunakan susu tepung atau susu kambing asli. If guna susu kambing asli,hanya perlu rendam dalam air panas sahaja,jika menggunakan susu tepung,perlu dibancuh bersama air.

Untuk madu asli pulak,saya menggunakan madu asli Yemen.

Saya suka minum susu + kuning telur and madu ni.Rasa macam lemak2.At first takut gak rasa tak sedap,but actually sedap.Hehe.Ni petua my aunty,untuk tambahkan tenaga and muka tak pucat.Mmg time confinement nampak my face tak pucat.I started drink this stuff as soon as doctor bernarkan makan after bersalin tu.Saya minum susu ni sehingga 40 hari pantang.

Just for sharing,time saya akikah my baby pada hari ketujuh,ada tetamu ingat saya dah bersalin for two months!.Senyum je la.Sebab orang tgk muka tak pucat.

For those yang mmg takde allergic telur,actually takde masalah pun nak makan telur time pantang,takde pun makan telur lambatkan luka sembuh.But for those yang mmg allergic dengan telur,you need to avoid telur.All depends on your body.Lain orang lain penerimaan their body.I just share my practice.


Makan Tengah Hari (Lunch):

1. Buah-Buahan. eg: Betik and orange sunkist.
2. Nasi satu pinggan (Tidak terlalu banyak and tidak terlalu sedikit - medium)
3. Ikan Goreng Asam / Pindang / Anything asalkan tak pedas sgt @ Ayam/Daging.
4. Sayur .Eg: Sayur sawi goreng, cabbage, bayam or any sayur.Tapi mesti ada hidangan sayur.Usually saya
    makan sawi.

Untuk sayur sawi, saya suka sawi as below pic (Pak Choi).

Untuk sayur,my mom just goreng menggunakan bawang putih and bawang merah hiris and ikan bilis.No sos tiram!..:)

Note: 
1. Makan buah-buahan first then baru makan nasik.
2.Ikan boleh ikan apa-apa asalkan jangan ikan yang ada berbisa.Ikan berbisa macam ikan sembilang (Menurut what my mom said). Ikan tenggiri, selar kuning besar, kembung semua boleh makan. Not a problem at all..:)

For info,menurut nurse yang datang and did checking on me, she suggest untuk makan sayur sawi sebab sayur sawi boleh speed up proses sembuhkan luka and also sunkist orange.

Betik pulak adalah untuk melwaskan pembuangan air besar.

Makan Malam (Dinner):

1. Sama macam makan tengah hari.Nasi, ikan/ayam/daging, sayur dan buah adalah perkara wajib.


For me, berpantang ni simple, anda tak perlu nak terlalu menyekat pemakananan anda. Just make sure kurangkan makanan berminyak in your food intake (Amalkan Pemakanan Yang Seimbang) untuk cepat sembuhkan luka bersalin.And in my family,berpantang or confinement ni means kita amalkan balance diet, cara pemakanan yang betul and waktu makan yang betul.

Like me,time berpantang,breakfast adalah pada pukul 8.00, lunch pada pukul 1.00 tengah hari and Dinner sebelum pukul 8.00 malam.And for food pulak,i'd prefer makan ikan berbanding ayam.Sebab ikan ni good source of protein and protein diperlukan untuk penghasilan susu anda.

Personal thinking,saya prefer ikan berbanding ayam sebab i try to provide good source of food to my baby.As we all know yang baby hanya mendapat zat daripada susu ibu (For those yang breastfeeding), so bila ibu byk makan ikan,baby pun akan sama mendapat zat from ikan tu..:)

Bila boring makan ikan pulak,saya lebih prefer makan daging.Selalunya time confinement,our family practice makan daging kambing,but saya jugak ada makan ayam,just a few times je.Majority saya makan ikan and daging kambing.

Air pulak..Saya minum macam biasa.Jangan takut minum banyak air kosong.Air adalah bagus untuk your body.Minumlah at least 8 gelas air sehari.I'll share info mengenai air di entry yang lain.

And for info,if ada yang inform minum air banyak kembang or etc,its only a myth!. Mitos semata-mata.Be relevant!.Our body is 70% adalah air and during deliver,banyak liquid yang hilang,so water will not give any harm to your body!.

Just enjoy your confinement moments!..:)









Wednesday, 24 April 2013

Cara Mudah Mendidik Anak

Assalamualaikum and Hi,

This entry i just wanna share skit info which i know untuk mendidik anak. Just simple info but i think it will give big impact in the future .Semua berpunca daripada kita as parents.The most simple thing that we can practice in our family is Always Tell The Truth and Don't Ever Promise to your child if you cannot fulfill it!.



I know,this look simple,but actually it hard to do it.Bukan senang nak always tell the truth tau,sebab kadang2 bila bergurau we tend to lie tanpa kita sedari. But no matter what,we have to do it!.Always try to tell the truth!.We have to working hard on it!.For the sake of our kids.Actually,before ni sometimes bila make a joke i tend to lie.Bukan lie apa pun,just main2 but then i will tell the truth.For example if my husband tanya now pukul berapa,i said pukul 12.00 malam,but actually baru je pukul 10.00 malam.Then i said tipu je..My husband is specky,so tak nampak la kalau tak pakai spec.Maybe it look simple,but tipu tetap tipu.Rite??.Sometimes,we didn't realize yang we are the one who encourage our kids to lie.We need to do screening on ourself first!.,before we put the blame 100% on our kids if they make mistake.

Before ni, i never taught yang walaupun kita tipu2 just untuk bergurau,tapi tipu tetap tipu.But than one day i heard lagu Yusof Islam.Tak ingat which song,but at the end of the song ada keluar slide show tertulis antara sunnah yang susah nak diikut something meaning like this "Nabi Muhammad pbuh always tell a truth even though its a joke" (Never tell a lie even though its a joke). By that time, timbul kesedaran what i have done before is wrong.Need to change!.Feel touching when reading that sentence.From that sentence mmg give me kesedaran yang our prophet ialah seorang yang tidak pernah bercakap bohong,but me..always make a joke with lying..Hope i can improve myself.

Just wanna share satu petikan berkaitan Nabi Muhammad saw mmg dikenali sebagai orang yang sentiasa bercakap benar.This info i read from book Title: Perjanjian Hudaibiyah, Author: Abdul Latip Talib, Publisher: PTS Litera Utama Sdn Bhd.

I focus at part yang menggambarkan Nabi Muhammad saw adalah seorang yang sentiasa bercakap benar.

Conversation antara kaum Bani Khuzaah (Bukan Islam) dengan Nabi Muhammad:

"Wahai Muhammad, aku tahu tuan orang yang sentiasa bercakap benar.Oleh itu,jawab pertanyaanku ini dengan jujur,"kata Budail.

Above sentence shown us yang orang bukan Islam pun mmg tau,iktiraf and percaya yang Nabi Muhammad adalah seorang yang sentiasa bercakap benar.

So,thing that my husband and me praktikkan ialah always remind one another.Sometimes we forget and buat lawak ada unsur2 tipu,so bila ingat je salah,terus tegur and try untuk tak buat.As i said before,it look simple,but hard to practice,but its not possible to do!.Kena sentiasa ingat meningati sebab manusia mmg always lupa.

Other than that,jangan sesekali berjanji dengan anak then kita tak dapat fulfill our promise.Anak akan kecewa.If we not sure,let say ada plan nak bawak anak jalan2,tapi tak sure sempat ke tak,jangan bg tau,sebab budak kecik ni,bila kita dah bg tau,they taught we promise to them,bila tak jadik pergi,anak akan frust.Its not good for your kids psychology and lama2 nanti akan timbul rasa tak percaya anak kat kita.That is the thing that we need to avoid!.

In my case,my daughter still with my mom at kampung.So everyday i will call my daughter.My mom always cakap at my daughter yang i want to bring my daughter jalan2,just nak tarik perhatian my daughter untuk datang kat handphone.But then i always inform my mom jangan cakap mcm tu,i didn't plan untuk bring my daughter jalan2 time i call.I need to educate my mom yang we cannot lie and promise anything with our kids no matter what.Jangan jadikan alasan untuk kita bercakap bohong.Always tell the truth.In my case,i always tell back at my daughter yang i don't have plan nak bawak jalan2.Although ada org fikir takpe,baby kecik lagi,bukan tau apa pun.But that's not my style.What is wrong will be wrong forever.It cannot be right.And for info,your baby hear everything what you said.Just baby ni mudah lupa,but if you always cakap ualang2 kali,they will remember!.

So here,i remind myself to do a lot of improvement for the sake of my family!.You cannot do it by yourself,need your partner to support you.

So let's try and work hard for the better!.I believe all parents want to give the best for their kids!.Anak adalah amanah Allah and khalifah di muka bumi Allah,and parents is the want who responsible untuk mencorakkan anak menjadi seorang Yahudi, Majusi or Nasrani.Deep meaning in that sentence!.



Before that, wanna share,lagu Yusof Islam tu good for your child,ada education in the song.Kids friendly..:)..You can watch his video at Youtube. I love all his songs!.



Tuesday, 23 April 2013

Barang Penting Untuk Menyambut Kelahiran Bayi

Assalamualaikum and Hi,

I believe ramai parents yang akan sediakan "checklist" untuk pastikan segala barang keperluan bagi menyambut kedatangan "new member" dalam family tidak ter"miss".Mmg bagus ada checklist ni.It will help us to be more organize and kurang pening nak carik barang2 untuk bakal baby.Bila we have bought the thing,just cancel je kat checklist tu.Bila ada tiba2 teringat ada barang yang belum beli,just add inside the checklist.Sebab manusia mmg mudah lupa,that's why we need something yang bertulis.To remind us!

But i notice majority parents tidak memasukkan one of the most important thing inside their checklist which is THERMOMETER.Other than keperluan basic,thermometer mmg sgt penting!.As for me,thermometer is one on the top of my checklist (priority).Time tu my husband and me mmg dah plan need to have thermometer kat rumah for our little baby.We use Digital Thermometer which we grab from Bonuslink Redeem.Time tu mmg my husband dah aim want to grab thermometer untuk redeem our Bonuslink point.

For those yang nak beli thermometer,i think ada jual at Watson or Guardian or any pharmacy.Try tanya promoter kat situ. No need to find thermometer yang terlalu expensive,just buy yang digital biasa punya. If i'm not mistaken, i pernah terjumpa at online store this thermometer just only RM 12.00 if not mistaken. Not expensive,but very useful!.My thermometer sama mcm yang nurse from gov hospital datang checking kat rumah tu.I saw their thermometer time they did checking on my daughter and me (Time Pantang).Nurse pun ada advise to have thermometer,easy to monitor baby temperature.I already have the thermometer that time,in advance..Hehe..:)



Thermometer mmg sangat berguna.Sebab kdg2 bila pegang badan baby mcm panas,tapi bila take the reading,its actually normal.One more TIPS,kalau nak tentukan badan baby panas or normal,pegang kat perut baby,bukan kat tangan or other parts.Perut is the best!.Kalau demam perut akan panas,if normal,normal la kte akan rasa.Tak sejuk sgt and tak terlalu panas.

In my case,mmg i usually use this thermometer ni.Time my baby baru lahir,mmg always akan monitor my baby body temperature.Bila balik kampung at my husband side pun always bring the thermometer,didn't miss!.Easy to monitor sebab i have device to take my baby temperature.Time my baby demam pun i  always monitor my baby temparature ni.Usually i will take the reading 3 kali dalam sehari pagi after bangun tidur,tengah hari, and also sebelum tidur,sometimes more than 3 kali,depends on situations.

How to take the reading??

Ada a few method actually to take the reading yang boleh bg bacaan accurate which are kat bawah ketiak, bawah lidah and also kat telinga.Tapi yang ambik suhu kat telinga ni,it will need special thermometer.This thermometer mmg expensive and it will give the best reading. But for me,if beli digital thermometer yang biasa pun dah cukup bagus.Reading dia pun mmg quite accurate.

I usually take reading under my baby's armpit (bawah ketiak).Paling senang.Nurse pun mmg ambik reading kat bawah ketiak.But ada cara yang betul untuk ambik bacaan suhu badan baby ni.

This are the methods:

1. Bukakan baju baby anda,biarkan a few second of a minute untuk turunkan suhu baby kepada keadaan normal, and then take the reading.Jangan baru bukak baju terus ambik reading,sebab tak accurate nanti.for small baby yang msih inside swaddle.Bukak dulu swaddle baby anda,biarkan a few second or minute,then baru ambik bacaan.

If baby baru lepas mandi,tungu kejap,sebab lepas mandi ni suhu akan rendah skit,so give time untuk pastikan suhu baby dalam keadaan normal.If not,you will get wrong reading,maybe if demam,time after mandi terus take reading,nanti suhu jadik normal.So beware!.Pastikan tunggu kejap.

Note: Take reading with Celcius (C) unit not Fahrenheit (F),sebab Malaysia use S.I. units. 

2.Letak thermometer bawah ketiak baby and kepitkan sikit tgn baby.Kalau time baru lahir mmg baby diam je,but if dah 5,6 months onward,you need to kepitkan tangan your baby kuat skit

3.Wait until thermometer tu bunyik "tit tit".Kejap je,dalam a few seconds da bunyik da thermometer tu.

4.After dah ambik suhu tu,simpanlah semula thermometer tu kat tempat yang betul.Boleh pakai lama tau thermometer ni.Very useful!.

So..so easy to use!..So parents,please include thermometer inside your checklist!.Sangat berguna!. Especially time your baby demam or kdg2 mom ni ada instict tau rasa mcm baby dia demam,after da check kat perut baby,then double confirm with thermometer.So bila mmg baby deman,boleh bawak see the doctor.

Remember to add thermometer inside your list!.




Monday, 22 April 2013

Cara Elakkan "Breast" Kendur Selepas Bersalin

Assalamualaikum and Hi!!

Today's entry teringat simple tips my confinement lady bagi time I in confinement.Its actually very simple tips yang kadang2 simple tips ni la yg kita always terlupa nak buat.My confinement lady is from indonesia which I called ibu'.She's actually bukan la proper confinement lady yang take care of me and my baby until 40 days..Just enough tugas ibu' dtg at my mother's home untuk urut only for one week, massage lady la..Hehe..Tapi ibu' ni mmg suka mandikan my daughter.She will volunteer herself untuk mandikan my baby with no extra charge and charge for urut mmg sangat berpatutan.

At first after bersalin tu, mmg I did not wear bra.Ye la, breast sakit and quite big.Ada susu kan.After 4 days deliver, time tu breast da bengkak tapi susu keluar skit je.Da try picit2, pump and etc, tapi still kluar skit.

Sebab that time actually my mom ade tanya orang urut yg lain utk dtg urut before I deliver.But then time da deliver tu call2 dia, tak dapat.Nasib ibu' ada sebagai penyelamat.

So my mom call ibu' utk dtg urut.Usually time pantang ni mmg confinement lady akan urut your breast untuk lancarkan pengeluaran susu.By the time ibu' datang and urut my breast, YA ALLAH sakitnya rasa!!!.Baru tau actually sakit rupanya.Your breast will feel heavy and warm.Then after da urut and etc.I pun da siap and didn't wear bra.Hehe.

Then ibu' pun inform.Time breast ada susu, need to wear bra.Make sure bra tu dpt menampung our breast.Adjust bra tu ke atas.Bg "cup" dpt support our breast.But bahagian belakang, jgn too tight, just adjust ikut keselesaan.We need to wear bra untuk elakkan our breast kendur.Sebab ble breast berat, mmg akan ke bawah, and when time berat tu kte tak jaga, nanti after susu da takde pun, it will go down (kendur).

As for me, time deliver ni I'm not prepare any nursing bra tau.Ingat boleh pakai je bra biasa.But its too bad, my breast size much more bigger than previous, so tak muat nak pakai bra yang before bersalin.Its my mistake, sebab tak buat early preparation.

So da critical time mcm ni.Terpaksalah borrow my mom bra.But then I found out yg Fabulous Mom Nursing Bra ni bgs.My friend and my cousin told me.So I bought FM Kelly Nursing Bra untuk siang and Sara Sleep Bra for night.Baru tau its feel really different dgn bra biasa which I wear before.Selesa sgt!.Lembut je with fully cover and support your breast nicely!.Rasa selesa even though 24 hours pakai bra sebab Sara Sleep Bra ni mmg so soft and comfortable.Sebab belakang dia xda hook.

So for this entry tips.

1. REMEMBER to wear bra after deliver!
2. CHOOSE the right bra for you to wear!

Selamat Berpantang!..:)



Friday, 19 April 2013

Buah Kundur atasi Bayi Demam Kuning @ Jaundice

Assalamualaikum and Evening,

Short entry in the evening.Wanna share petua untuk elakkan baby kuning @ jaundice.

I got one petua from my friend yg Buah Kundur can prevent baby daripada Demam Kuning @ Jaundice.


How Buah Kundur ni look a like?

At first I also tak tau macam mane rupa buah kundur ni.Google2, then keluar Buah Kundur yg mcm below pic.



Pic atas ni bukan mcm kundur yg kte carik ye..Actually you need to find yg Dried Buah Kundur (Buah Kundur Kering).Macam below pic.





Ni la buah kundur kering.

Ok..Then what to do with this Buah Kundur??

1. Ambil seketul or 2 ketul Buah Kundur ni then rendam dalam Air Zam-Zam.

2. Masukkan dalam botol baby and bg baby minum.Agak2, jgn byk sgt.

3. Bagi baby minum on the same day hari baby lahir.Utk elakkan baby demam kuning.

Alhamdulillah setakat ni ada a few of my friends yg try petua ni.Their baby tak kena kuning.


Where to get Buah Kundur ni??

You can get it at Giant, Tesco and etc.Carik kat bahagian Dried Food.

For those yg tgh menanti hari nak bersalin or tgh pregnany or planning to pregnant.Boleh la try this Petua nanti.

Mana tau dapat membantu.Sebab petua ni utk elakkan baby demam kuning.

Other than that,the most important thing..Breastfeed (BF) your baby a lot!.For those yg baby dia jaundice..BF your baby byk.Kalau baby tak aktif always tido je da kejutkan baby setiap 2 jam utk BF your baby.Sebab dgn BF akan speed up the process utk kurangkan demam kuning.

That's all the entry for this evening.Try this at home!.Hehe..:)






Thursday, 18 April 2013

Cara Mudah Bersalin

Assalamualaikum and Hi!

Dalam entry ni sy nak share info dan juga pengalaman sy sendiri semasa nak bersalin. Sy bersalin di Tey Maternity Specialist Muar. Mmg da plan kalau diizinkan Allah mmg nak bersalin di kampung. Senang untuk sy, husband dan juga family.Lagi pun bila anak pertama ni mmg takde pengalaman, jadi berada di kampung sy dan husband rasa lebih terjamin.

Ok, utk info, sy dah start rasa sakit2, since pagi pada 18 May 2012. Rasa mcm sakit nak period mcm tu. Sakit kat bahagian pinggang tapi xberapa heavy (mild contraction). Masa tu sebenarnya tak tau la tu contraction or just perasaan sendiri ke apa. Sebab ble rasa sakit2 tu sy masih boleh buat kerja mcm biasa. Boleh tlg my umi masak, and boleh jalan mcm biasa.Sakit tu pun kadang2 and tak kerap.

Sy ada inform my umi yg sy mcm ade rasa sakit2, tapi umi ckp Oohhh..lama lagi nak bersalin tu.So ok la. Sy just abaikan je la sakit2 tu, lg pun takde la kritikal sgt sakit, just rasa mcm nak period.Ye la, kte mana la ade experience so xtau mcm mana sebenarnya rasa sakit nak bersalin tu.

Ok, dipendekkan cerita.Mmg betul yg pagi 18/5 tu adalah sakit contraction. Sebab pada malamnya baru rasa sakit sgt.Hehe..Mmg da tak tahan sakit. Bile mntak h7sband tolong monitor jam, nak tau selang berapa minit sakit tu datang..Makin lama makin cepat rasa sakit tu.So mmg dah sah la mmg ni sakit contraction, bukan sakit perut biasa.Yg da sakit sgt tu mmg da confirm   tu adalah contraction. Baru tau mmg contraction tu sakit sgt.Sebelum ni just dengar cite2 org je.Bila da merasa sendiri tu baru tau. Ooo..mcm ni rupenye contraction. At last ble da rasa sakit tu dtg setiap 5 minit, sy pun inform husband nak pergi klinik and trus siap2. Sy dapat rasakan kalau tak oergi klinik mmg malam tu tak dapat tido la gayanya.And takut bile malam sy tak cukup tido, esok bile p klinik tkt time nak bersalin tu letih and tak bertenaga.Kalau boleh mmg sy plan bersalin normal and tanpa vakum.

So dlm 12 mlm lepas my husband hbs tgk cerita kat tv..Hehe..Sempat lg tgk tv.Kami pun siap2 nak p klinik. Sebelum pergi klinik tu, sy request kat umi yg sy nak minum milo panas dan juga makan half boil egg (telur ayam kampung). Untuk pastikan sy ada tenaga time nak bersalin tu.Hope so..:).Time makan tu mmg da xtahan sgt sakit.Just kuatkan semangat utk mkn. Lepas mkn suma then kami pergi ke klinik.

5 minit je perjalanan da sampai klinik..Hehe..Tu yg ske bersalin kat Muar.Suma dekat and traffic mmg clear.Lg pun time tu da pukul 12 malam.Mmg clear la jalan.Ok, now ble da sampai je at Tey Maternity.Kami pun masuk laa, and sy terus dimasukkan ke labour room.Da siap2 salin baju and etc, then nurse check "Bukaan Rahim".Laaa..Baru bukak 2 cm, but sakitnya mcm rasa da nak beranak sgt.

Yg penting..apa yg sy nak share dalam entry ni ialah bagaimana sebenarnya cara untuk bersalin atau mmg bersalin ni takde cara pun??.Cintinue cite tadi, lepas nurse da check bukaan rahim, nurse pun call doctor and tanya sama ada doktor nak dtg atau doctor nak tgu bukaan rahim lebih besar baru nak dtg?.Dalam hati sy time ru, harap2 doktor dtg.Tak larat da nak menunggu dgn sakit and tak selesa..Alhamdulillah, nurse inform yg doktor nak dtg and tak lama lepas tu, doktor pun sampai. Bile doktor sampai je, doktor terus pecahkan air ketuban. So bukaan rahim daripada 2 cm tadi, terus buka kpd 4 dan 6 cm.

Sebelum doktor sampai, nurse suruh sy baring mengiring. Sy akan explain cara baring mengiring tu kat bawah. And untuk info, kalau doc pecahkan air ketuban,selalunya ia akan mempercepatkan bukaan rahim kite. Drpd pengalamanan sy, mmg lepas air ketuban pecah rahim buka dgn cepat kpd 4 and 6 cm tu.Tak sampai 5 minit.

So lepas doc dah pecahkan air ketuban, Doc pun keluar daripada labour room and nurse yang monitor condition sy. Kebetulan time sy tu ada sorang experience nurse yg monitor keadaan sy. Nurse tu sgt byk membantu sy, ajar cara bersalin, tlg cepatkan bukaan rahim and sapukan air selusuh kat sy. She's helping me a lot!.Thank you so much!. Jasa mu tidak dapat dibalas.

Cara yang nurse ajar untuk cepatkan BUKAAN RAHIM:

1. Baring mengiring sebelah kiri.
2. Kaki kiri lurus.
3. Kaki kanan bengkokkan sikit.
4. Bile time contraction dtg / time rasa sakit, Tarik punggung anda sekuat hati menggunakan tangan kanan and teran.

NOTE: Kalau tak sakit jgn tarik punggung, and teran.sebab nanti akan koyak your perineum (koyak kat private part anda).Ble byk koyak.Byk la jahitnya.Actually jahit tu yg sakit sgt lepas bersalin tu.

5. Just ulang steps di atas. Bile sakit tarik je punggung sekuat hati.



Lebih kurang mcm ni la position yg sy explain kat atas. Bg yg "right handed" anda perlu mengiring sebelah kiri and untuk "left handed", anda perlu mengiring sebelah kanan.Sebab ble kte mengiring sebelah kiri, tgn kanan yg akan tarik punggung kita and sebaliknya.Gunakan tgn yg anda master with it!.

Apa perlunya buat mcm ni??

Sebenarnya dgn "position" yg betul, ia akan memudahkan atau membantu anda bersalin dgn lebih cepat dan dgn koyakkan yg minimum. Insyaallah kalau betul caranya, sedikit sebanyak akan membantu mempercepatkan proses kelahiran anda. Kte usaha, Allah yang menentukan. Bykkan berselawat dan baca doa time sakit tu.

Tapi untuk pengetahuan, kite xboleh bersalin secara mengiring. Baring mengiring ni tujuannya adalah untuk cepatkan proses bukaan rahim.Untuk makluman, bukaan rahim yg membolehkan kite bersalin ialah 10 cm.So tadi, lepas anda dah buat steps di atas, once ble bukaan rahim da 9 cm nak ke 10 cm.Doc or nurse akan mntak anda pusing ke position normal.Rujuk gambar di bawah.Ni adalah position normal yg majority rakyat Malaysia bersalin.



Selain itu, sy ada terbaca info yg sebenarnya "position" yg bagus untuk bersalin ialah berdiri. Ni adalah bila anda berdiri, pusat graviti anda akan menjadi tinggi, jadik graviti akan membantu untuk menarik baby keluar ke bawah.So ibu-ibu hanya memerlukan sedikit effort untuk proses bersali  dan koyakkan jugak kecil atau maybe tak koyak.So jahitan akan kurang atau takde jahitan.




Tapi di Malaysia, biasanya kite praktis "position" biasa. Rujuk gambar di bawah. Sy kurang pasti sama ada patient boleh request kat doc untuk bersalin cara lain. Tapi dalam case sy, sy just bersalin dgn position biasa.Maybe next time boleh try request kat doc yg position berdiri pulak..Sape tahu..Hehehe..


Banyak berjalan juga membantu untuk mempercepatkan proses bersalin dengan cepatkan bukaan rahim.

Just Simple Tips untuk cepatkan PROSES BERSALIN dan kurangkan anda keletihan:

1. Tahan nafas and Teran.
2. Bila nak teran tu pegang peha.Pegang kuat and teran.
3. Pandang your perut time nak teran tu.Bila pandang perut,kita ada focus area and akan menyebabkan momentum teran tu lebih kuat.
4. Jangan stop lama sgt antara teran pertama, kedua atau ketiga. Lepas da teran sekali,then jika belum berjaya,cepat2 tahan nafas dan teran lagi.Sebab bile gap antara teranan tu sikit, teranan ni akan paksa anak anda untuk cepat keluar.

Insyaallah jika anda practice cara betul untuk bersalin.Anda boleh bersalin tanpa bantuan vacuum atau forcep. (Jika anda tiada masalah).Sebab kadang2 ada kes yang mmg tulang punggung sempit,so jika kes mcm tu, mungkin agak susah atau tak boleh bersalin secara normal. Sy tak berapa pasti.

Dalam kes sy,Alhamdulillah, sy bersalin secara normal tanpa vacuum atau forcep. Sy masuk labour room kira dalam pukul 12++ hampir pukul 1.00 pagi and 3.03 pagi sy bersalin. Alhamdulillah.Doa orang2 tersayang juga banyak membantu.

Bagi ibu-ibu mengandung terutamanya bagi first time mother. Selalu lah berbincang dgn doktor anda and inform doktor apa yg anda mahukan, cara bersalin yg bagaimana yg anda prefer. Jika anda aim untuk bersalin normal, bg tau doktor  dan pastikan anda selalu bertanya mengenai keadaan anda dan bayi anda. Jika mmg anda tak boleh bersalin normal, biasanya doktor anda akan inform awal.Antara kes biasa yg berlaku yg tidak membolehkan anda bersalin normal ialah bayi terbelit tali pusat dengan belitan ketat. Jika belitan hanya sekali belit dan longgar, InsyaAllah anda masih boleh bersalin normal. Semua keadaan ni doktor dah tau time check up lg dan doktor akan inform patient untuk pastikan mental patient da bersedia.

Dalam kes sy, my baby terbelit sekali belitan tali pusat dan longgar, so alhamdulillah sy boleh bersalin normal.


So for those yang menunggu masa untuk bersalin..Good Luck Guys!!..Kuatkan semangat dan always think positive!!.Aim untuk bersalin normal..:)..And usually sakit bersalin ni berbeza-beza, ada yang memang senang sgt deliver, and ada yang sedang and susah.Bergantung.Just try the Best!.

One simple tricks:
Always Think Positive!
Orang lain boleh buat, we also can do the same or much more better!

Imagine muka baby yg Cute tu!..:)





Wednesday, 17 April 2013

Baby Development - 11 Months Old

Assalamualaikum and Hi!

Tomorrow my baby genapla 11 months.One more months my baby already 1 year old.Time running so fast!.Yang kecik semakin besar, yg besar semakin tua.Its just normal life cycle.

Baby - Toodler - Kids - Teenagers - Adults -  Senior Citizen.

Continue with my baby story.She still cannot walk but dah boleh berdiri and try2 lepas tangan for a few seconds.

You all still remember I did bought "Stride and Ride Lion" by Fisher Price??..Now my daughter da laju da tolak lion tu.Dulu time memula beli, by that time my baby is 9 months old.Takut2 je tolak.Now da laju da tolak.Kalau I kejar my baby, lg laju dia tolak.Nak selamatkan diri.Hehe.





Its a nice toy and my baby love it!!.I also love that Ride and Stride Lion.Tak sia2 beli.Sebab until now my baby still tolak lion tu.Lg satu yg bagusnya this Lion.Dia takkan terbalik.Mcm mane your baby pegang and tolak Lion tu.It stable.Kan kdg kalau plastik tu too ringan.Ble baby tekan utk berdiri, plastik tu akan terbalik.Tak stable.You all pernah faced with this situation tak?.Tapi kalau Lion ni, mmg xpernah terbalik.

One more thing, Lion ni boleh 2 in 1.Boleh tolak and naik.And it also ada music.Ade 3 jenis music.Just push the lion nose and akan bunyi la that music.My daughter siap joget2 lg ble dgr music her lovely lion.Hehe.Sometimes she just susah payah nak tekan Lion Nose nak dgr music.Boleh use this lion until age of 3.Worth to buy!.

At 11 months old ni my baby mmg pantang dgr music.Always dancing.Hehe.Pastu bebel semakin panjang.Tatatata..She already boleh sebut abah since 10 months.But actually abah is her grandfather laa, not her dad.Sebab she always dgr my adik2 panggil abah.My baby pun ikut.She can also boleh sebut mama.She call my husband "Baba".

Merangkak mmg da laju sgt.Kejap2 hilang pegi melawat dapur la.Masuk bilik, bilik air.Suma tempat la yg boleh di main and di masuk, she will come to it!.She also can follow simple direction.Tepuk tangan mmg da laju since 8 months plus, baca doa and etc.

But...my baby still takde gigi!.Hehe.Ada my friend her baby 9 months da ada 8 batang gigi.One of my relative pulak baby dia umur 4 bulan da ada 2 batang gigi.But my baby until now 11 months takde sebatang pun gigi.Hehe.But never mind.I'm not worry at all.Biasa la, not baby is same.Ada yg cepat ada ayg lambat.As long as my baby sihat, normal development, active.Alhamdulillah.

Bab gigi tu takpe.Rasa cute sgt bile tgk baby ketawa just see their gum only.Just enjoy being takde gigi tapi cute!.Kalau da besar nanti takde gigi mmg nampak tak cantik.So jut let it be.InsyaAllah.nanti sampai time keluarla gigi my daughter tu.

How about you guys??.At what age your baby tumbuh gigi and da berapa batang?.For mom yg alami same thing with me.Do not worry, just enjoy the moments your baby without teeth.So cute!.The teeth will come out when its time..:).



Perlukah bedung or swaddle your baby?

Assalamualaikum and morning,

Is it necessary to swaddle your baby?..Actually swaddle atau bedung your baby tak semestinya perlu.Depends on the baby itself.Ada baby yg mmg tak ske langsung kne swaddle but some mmg so comfortable to be swaddle.Kalau tak bedung ada baby yg tak boleh tidur.

But in Malay culture, usually mmg after baby born je.org2 senior such as our mom, nenek and etc akan cepat2 bedung baby.Its just culture.Not compulsory to swaddle your baby.Just in early stage after baby born mmg most of babies ske kne bedung because the baby feel warm and konon2 baby ni ingat they still in their mom womb.Sebab inside our womb mmg feel warm . That's why ble baby lahir and terdedah kat udara diorang nangis.Sejuk...But after da kne bedung suma, baby will sleep..:)..Cute sgt tgk baby tido.

In malays ade mitos regarding berbedung ni.Some of mom yg bedung baby ketat2 and utk tempoh yg lama because scared their baby jalan "kengkang" nanti.They think swaddle ni boleh prevent their baby utk jalan "kengkang".Its just a myth.Swaddle bukan menentukan our baby jalan elok or not.Its just to give your baby feel like inside the womb, warm and can get your baby better sleep.

Like me.I just swaddle my baby for two weeks only.After that da tak swaddle lg.My baby pun tak ske kne bedung.Usually she will kick kain bedung tu.Habis terbukak kain bedung..I just fully swaddle by baby kalau kira betul2 only one week another one week swaddle kaki je.Because usually my baby akan usaha nak keluarkan her hand.Hehe.So at last after two weeks da tak swaddle lg.Just cover my baby dgn selimut only.

As for me,I mmg not prefer my baby to be swaddle.Sebab dulu time muda mudi..Hehe.Time before married..Long2 time ago.I terbaca one artikel at "Mingguan Wanita" yang the doctor tak berape galakkan baby to be swaddle because it will interfere with their development.Sebab ble kne swaddle, baby's movement will be limited.Sebab all those movement is control by brain.Makin byk baby moves, so makin byk they use their brain utk control their movements.Tu from artikel which I read dulu2.But my mom mula2 insists nak swaddle my baby.I told my mom just jgn swaddle ketat2.Kesian tgk baby.Tegak je da mcm kayu.

But then bile my mom tgk yg my daughter mmg tak berapa ske kne swaddle.We just bedung longgar2 and at last da tak bedung lg.My mom bukan ape.tkt bile xbedung, baby mcm terkejut-terkejut.Actually terkejut tu mmg normal.Ble baby mcm da 3 or 4 weeks, lg sensitif.Dgr bunyi pintu tutup kuat terkejut and sometimes menangis.Its actually baby tu sensitif dgn surrounding dia.Do not be too worried.Its just normal.My baby pun mcm tu.One of the way yg we all did is letak bantal besar skit utk kepung baby.Jgn letak bantal kecik and ringan because it can be dangerous for your baby.Tkt bantal tertutup muka baby.Its so serious.Can cause death.Sebab baby kecik2 mmg tak boleh nak alihkan bantal ble tertutup their face.So make sure letak bantal besar skit and a bit heavy.

Ok.because our topic today is about swaddle.I just wanna share yg swaddle skrg ade a lot of types!..and cute too!!..One of the modern swaddle is yg berzip.Tgk kemas je ble pakaikan baby with this swaddle.




This is how the swaddle look like.Cute and kemaskan??..This is my friend's baby.Baby baru je lahir a few days ago.Time pic ni ambik mmg baru deliver but dah balik rumah..:)..Price for this swaddle is RM40/pc.Have a lot of colours and patterns. Brand:Gugu Swaddle Pop.Gugu swaddle pop ni boleh pakai until baby 6 kg.

Other that zip swaddle ade gak swaddle yg mcm pelekat tau.Take a look below pictures.Nice and look comfortable for babies.



I'm prefer this type of swaddle yg gne pelekat.But maybe I'll grab also Gugu Pop Swaddle.Both nampak cute and kemas.

But for me, If I swaddle my baby pun maybe until 2 weeks old.I do not like to swaddle sgt my baby.For my daughter, I just swaddle using bedung biasa je.But not the plain one tapi ade corak2.Cute but always terbukak esp ble baby kicking.My baby mmg active kick.Mmg swaddle tu just kemas kejap je then da hbs terbuka.

Ape2 pun, swaddle ni depends on mom la nk swaddle their baby for how long.Its actually we are the one yg corakkan our baby mcm mane.But I believe semua mom want to give the best for their babies.So good luck mom!!..And do a lot of readings.