Wednesday, 7 November 2012

List of Toys to Consider For Your Loving Baby

Age 0 - 8 months:

  1. Baby- safe mirror
  2. Musical or Chime Toy
  3. Cloth Toy
  4. Developmental Toys
  5. Gym or Playmat
  6. Rattle
  7. Teether
  8. On-the-go-toy
  9. Stuffed Animal
  10. Soft Book
  11. Activity Center
  12. Any Suitable Household Items

Age 9 - 12 months
  1. Shape sorter
  2. Blocks
  3. Bucket and shovel

Suggestion Brand:
  • LAMAZE - I'm planning to get lamaze for my baby, have variety of toys from Lamaze, but better you get it online. Much much much more cheaper!.
  • For safety mirror, just use household item only, no need to but branded one. You can get in the mirror at RM 2 shop. Just ensure that the mirror have plastic cover around it and you need to hold the mirror for your baby.

If any of you have other good brand toys.Just share with me!.


Baby Food Recipe (Banana Puree)

This recipe is suitable for baby starting six month, RICH IN POTASSIUM & Its very Simple!

Ingredients:
  • 1 small ripe banana
  • 1 - 2 teaspoon baby rice
  • 2 table spoon of breast milk or formula

How to do it?
  • Mash the banana until smooth
  • Mix the rice and milk and stir into banana
  • Adjust the texture with milk or rice to make runnier or firmer puree

Simple TIPS!
  • Do not add milk if you want to frost the puree.
  • The puree can be kept for one month if you deep freeze WITHOUT adding milk.
  • Try the SAME recipe for three days to see whether your baby allergic to the food or not.
  • For Baby Rice, you can also switch to brown rice. I bought NESTLE Brown Rice for my baby.
  • You can also mix with prune. 

HAVE A NICE DAY!..:)

Monday, 5 November 2012

How To Avoid Stretch Marks?




What is "Stretch Marks"?

Stretch Marks ialah jalur-jalur kecil yang muncul pada kulit especially at third trimester of your pregnancy sebab perut anda berkembang pesat untuk menampung your baby yang semakin membesar.

Stretch Mark ini juga terjadik caused by changes in the elastic supportive tissue yang terdapat di bawah kulit. Stretch Mark ni akan start dengan pink colour, coklat kemerahan, purple or coklat gelap, bergantung pada your skin colour.


Likely Factor of getting Stretch Marks

Have a few factors yang akan meninggikan your risk for getting stretch mark iaitu:
  • You gain a lot of weight rapidly
  • Anda mengandung kembar
  • Your baby besar
  • Anda mempunyai excess bendalir amnion (air ketuban)
  • Genetic. Genetic means if your mother or sister mmg if mengandung ade strech mark, so possibility untuk anda dapat strect marks waktu mengandung adalah tinggi.


How to prevent Stretch Marks?

Stretch Mark ni actually tak boleh nak elak, however you can takes a few step untuk kurangkan stretch marks. Antaranya:

  • Do not gain weight to fast. Sebab bila anda gain weight terlalu banyak sangat, so your kulit akan stretch and will result stretch marks.
  • Try to eat balance diet includes plenty of fruit and vegetables.
  • Aim to drinks at least eight glass of water per day. Sebab dengan meminum banyak air akan memastikan kulit anda mendapat air yang mencukupi. Other than that, for info, dengan minum banyak air boleh mengelakkan anda terkena bengkak kaki especially at third trimester of your pregancy. Sebab when i pregnant, i drink a lot of water, so kaki sy mmg tak bengkak pun waktu third trimester and my stretch marks aslo too little compare with my friend yang kurang gemar minum air masak, dia mengalami masalah bengkak kaki and a lot of stretch mark!.
  • Try not to eat many high-fat or process food because this type of food mengandungi banyak preservative dan akan memberi effect kepada fluid retention anda.


Does stretch mark appear at your tommy only?



Nopzz. Stretch mark is not only can appear at your tommy, but also boleh muncul kat punggung, peha and breast anda. So, anda jangan tersilap, strech mark ni boleh appear kat banyak tempat.

The GOOD NEWS is, kesan stretch mark ni akan berkurang antara 6 - 12 bulan selepas anda bersalin.


Is it true that creams or oil prevent from getting strecth mark?

From my reading, actually stretch mark ni tak boleh dikurangkan pun bila anda menggunakan cream, oil or any external cream sebab stretch mark ni happen pada lapisan dalam your skin not outside skin. But from my personal opinion, why not kita berusaha untuk kurangkan strech mark ni kan?.

From comment yang sy baca, ada yang menggunakan Bio Oil and ok, tak de strect mark. You can try to put this oil maybe starting 16 weeks of your pregnancy (4 months). Like me, time sy pregnant dulu sy menggunkan baby oil. My friend yg suggest. Sy mmg suke sapu baby oil at my tummy sebab sy rasa selesa because my morning sickness is very worst!. Jadik bila sapu baby oil kat perut tu rasa mcm best je, rasa selesa mcm nak tertido. My stretch mark pun tak teruk sgt, ada sikit-sikit kat celah peha.

But BEWARE, bukan semua cream is safe for you and your baby. Carik cream yang bersesuaian untuk anda and LESS CHEMICALS. If you are not so sure, just ask your doctor first.

After all, don't be too stressed with your stretch mark. JUST ENJOY FOR BEING A MOTHER!. And stretch mark will fade away in line with time.


Wednesday, 31 October 2012

Will the "Walker" Really Help Your Baby To Walk?

From info yang sy dapati, actually 'walker' is not helping your baby to walk. In fact, terdapat kajian yang menyatakan, baby yang bergantung kepada walker untuk berjalan may actually learn to walk a month later than those who don't. Sebab walker ni sebenarnya is not teaching your baby how to walk, tapi lebih kepada alat bantuan yang membolehkan your baby berjalan.



Baby ni sebenarnya learn to walk dengan melihat, merasa and memahami how their feet and legs move. Usually walker mmg mempunyai tray, and this tray akan menghalang baby anda untuk melihat apa yang berlaku at their feet. They can't see what's happening with their lower body and baby jugak tak akan dapat information yang mereka perlu tahu about their motor (otot pergerakan) development. Secara tidak langsung, sebenarnya dengan penggunaan walker akan melambatkan proses berjalan anak anda.

Walker juga actually dangerous to your baby.Why i said dangerous?. Sebab when your baby menggunakan walker, pergerakan your baby adalah laju iaitu about one meter per second (1 m/s). So, bila kita just biarkan baby kita menggunakan walker tanpa pengawasan yang mencukupi, akan memberi bahaya for the baby. Mungkin dengan kelajuan sebegitu, anak anda boleh ke dapur dengan cepat, and boleh capai benda-benda elektrik or benda panas tanpa disedari. Selain itu jugak, bila baby ni too excited berjalan menggunakan walker yang laju tu, ditakuti mereka akan terjatuh, or terlanggar bucu tajam. Kelajuan yang sebegitu mmg bahaya untuk baby anda.


Other than that, walker ni jugak actually tidak mengajar your baby untuk berjalan dengan betul. This is because your baby will walk by using their tiptoe (jari kaki) sebab baby tak dapat pijak dengan baik when using walker. When your baby walk by using tiptoe, actually mereka telah menggunakan otot yang salah untuk berjalan, and this is not good for your baby.Punggung and your baby feet jugak tak lurus bila duduk inside walker. As impact, maybe your baby agak sukar sedikit untuk membetulkan cara jalannya apabila tiada walker sebagai bantuan, and that's why baby yang menggunakan walker actually lambat sikit berjalan compare dengan baby yang memang berjalan tanpa bantuan walker.

From my personal opinion, instead of using this "Tradisional Walker" maybe you can start survey for "Modern Walker" or "New Design Walker". As for me, i'm planning to use the modern walker for my baby, brand apa nak beli still not sure lg, but i will survey first before buy. Reason for survey because want to get cheap price laa..:).Antara brand yang i know ada yang mcm sy nak is "Fisher Price". You can find "Fisher Price Walker" at Jusco, but at Jusco mmg agak expensive, so for those yang interested nak survey for Fisher Price, better you survey online. Much more cheaper. "Fisher Price Walker" ni is not like tradisional walker yang baby duduk dalam walker tu tau, tapi baby akan tolak walker tu. So actually, your baby need to walk properly untuk membolehkan mereka berjalan. Just check out the below picture!.



Below picture pulak, baby walker brand "VTECH". You can survey brand mana yang anda nak secara online. Have a lot of choice!.Ada banyak sgt brand yang offer benda yang lebih kurang sama. And why you need to survey first before buy?.Sebab harga yang ditawarkan adalah berbeza-beza, ada murah ada mahal. So if makin banyak survey, possibility utk dapat barang bagus dengan harga murah adalah tinggi. VTECH ni pun for me not bad tau. Mainan kat walker tu boleh cabut and can give your baby play. Ada lg brand lain like "Playskool" and many more.







For those yang nak lebih jimat, i can suggest untuk carik yang second hand. Sebab this thing kalau baby pakai mmg tak terjejas pun actually. Bape laju laa baby nak tolak benda ni. Kalau yang second hand tu anda dah tgk and ok, why not beli yang second hand kan?.Jimat duit.:).

If anda still nak gunakan walker yang biasa, make sure anda awasi your baby dengan betul. From safety issue, traditional walker design dah byk improve on safety side, but harganya boleh tahan mahal tau kalau yang safety tu. Lg mahal from 'New Design Walker'. But from bottom of my heart, i'm not suggest untuk bagi your baby gunakan walker biasa tu sebab your baby will not learn to walk properly. Just keep in mind, 'traditional walker' ke, 'New Design Walker' ke, yang penting you need to watch and take care of your baby and most important jangan bagi your baby merayau sorang-sorang.

If anda letak your baby dalam walker time makan, pastikan baby anda tu kat depan mata anda. Sedikit kecuaian will give big impact to you and your baby!.SAFETY FIRST!..:)

Monday, 29 October 2012

Kebaikan Akikah dan Bercukur Rambut

Apa itu Akikah?

Akikah means sembelih binatang ternakan untuk sambut kelahiran anak yang baru lahir. Binatang ternakan ni including lembu, kerbau, kambing, biri-biri, kibas dan unta. Kibas ni macam kambing biri-biri, tapi BUKAN biri-biri ye. Ayam, itik and seumpamanya tak boleh..:).




Bila perlu Akikah?

Akikah ni baik dilakukan pada HARI KETUJUH kelahiran atau selewat-lewatnya sebelum anak itu baligh, tetapi menurut Imam Malik r.a., akikah ni boleh dilakukan pada bila-bila masa seseorang itu mempunyai kelapangan.

As for me, i'm suggesting untuk yang berkemampuan and berkesempatan, laksanakanlah akikah for your baby pada hari ketujuh kelahiran. Sebab kita boleh sediakan keperluan-keperluan lain for our baby (stroller, playpen, cot and etc) tapi bab akikahkan anak, kita nak tangguh. So actually not fair la kan, sebab Allah dah kurniakan kita cahaya mata, so kita boleh lahirkan rasa syukur and gembira dengan melaksanakan amalan akikah ni. 

Untuk yang berkemampuan but tak boleh nak akikah pada hari ketujuh, don't worry, anda boleh lakukan akikah pada bila-bila masa sebelum anak anda baligh.

Untuk yang kurang berkemampuan, anda still boleh laksanakan akikah ni. I have simple tips untuk dikongsikan. For those yang bercadang nak akikahkan anak time baby, bila anda start mengandung, anda boleh saving RM 100 setiap bulan, so sembilan bulan RM 900, untuk baby girl da lepas la kos untuk seekor kambing, untuk baby boy, anda boleh saving sampai cukup. Or bila ada duit lebih, time dapat bonus ke, anda boleh saving lebih sikit. Sikit-sikit lama-lama jadik bukitkan. InsyaALLAH, mudah-mudahan urusan anda dipermudahkan Allah.


Apa syarat-syarat Akikah?

Akikah ni ada syarat-syarat yang kita perlu ikut. Syarat-syarat ni mcm guideline apa yang kita perlu buat untuk akikah ni.
  • Kena pastikan umur binatang sembelihan iaitu:
             - Lembu / Kerbau berumur 2 tahun lebih.
             - Kambing berumur 2 tahun atau telah bersalin gigi.
             - Unta berumur 5 tahun lebih.
  • Kena pastikan binatang sembelihan sihat dan tak cacat. Pilih yang terbaik untuk kita akikahkan.
  • Daging akikah kena potong ikut sendinya dengan tidak memecahkan tulangnya sesuai dengan tujuan akikah itu sebagai "Fida" (mempertalikan ikatan antara diri anak dengan Allah SWT).
  • Disembelih dengan nama anak yang dilahirkan.
  • Tak boleh berkongsi untuk seekor kambing. Tapi untuk lembu anda boleh kongsi sebab lembu or kerbau ada 7 bahagian. If your baby boy, anda ambik 2 bahagian lembu and if baby girl just 1 bahagian. Kalau kambing pulak, baby boy 2 ekor, baby girl seekor kambing. Untuk yang kurang berkemampuan, anda boleh ambik satu bahagian lembu atau kerbau and seekor kambing untuk baby boy anda.
  • SEBAIKNYA BERAKIKAH dengan KAMBING, tapi dibolehkan juga lembu, kerbau dan unta.

Lafaz Sembelihan Binatang Akikah

"Sembelihkan binatang itu atas nama anak yang dilahirkan dan ucapkanlah: ' Dengan nama Allah, ya Allah, bagi-Mu dan kepada-Mu kupersembahkan akikah si Fulan atau si Fulanah ini.'" (Hadis riwayat al-Baihaqi).


Rukun Penyembelih

Penyembelih perlulah orang Islam, Ahli Kitab, Baligh, Berakal dan Tidak melakukan penyembelihan dalam ihram haji. 

Zaman sekarang, orang Islam dah banyak jadik penternak, so untuk memudahkan urusan penyembelihan anda, anda boleh berurusan dengan penternak Islam dan segalanya mereka akan uruskan. Anda dapat daging yang da siap potong semua. Tapi before tu, anda perlu pilih binatang yang anda nak akikahkan. Suami and ahli keluarga boleh pilih binatang untuk akikah.


Hukum Daging Akikah

Daging binatang yang disembelih untuk tujuan akikah ni adalah SUNAT dibuat jamuan untuk ahli keluarga terdekat, jiran tetangga and saudara-mara terdekat. Kira daging tu PERLU DIMASAK. Tapi berbeza dengan daging korban, daging korban kita bahagi kat orang tanpa perlu dimasak.


Apa kebaikan Akikah?
  • Akikah ni dapat lahirkan rasa gembira atas satu jiwa Muslim yang baru yang sujud menyembah Allah SWT di dunia.
  • Dapat dekatkan diri anak itu kepada Allah atas akikah yang dilakukan.
  • Kukuhkan tali persaudaraan sesama Muslim apabila majlis akikah tersebut dihadiri oleh kaum keluarga, saudara-mara dan jiran tetangga.
  • Sebagai tebusan anak tersebut dapat memberi syafaat kepada ibu bapanya.
  • Menunjukkan tanda syukur kepada Allah SWT atas kurniaan-Nya.
  • Menjauhkan anak tersebut daripada segala bencana and bahaya.

Habis share info bab akikah. Then I want to share info regarding Amalan bercukur rambut pulak.


Apa itu bercukur rambut?

Cukur rambut ni means kita cukur semua rambut baby anda. Bukan potong jambul ye. Macam orang dulu-dulu, mereka lakukan potong jambul. Potong jambul ni just potong sikit je rambut baby then letak dalam air kelapa. Tu benda yang salah ye. Dalam Islam tiada istilah potong jambul, hanya ada bercukur rambut sahaja. So, bila kita da tau actually potong jambul tu tak perlu, no need to buat la ye.




Cara bercukur rambut

Oleh kerana baby ni so small and kepala lembik. Anda perlu berhati-hati time nak cukur rambut baby ni. Anda gunakan pisau cukur and cukur perlahan-perlahan rambut baby anda. Rambut baby ni ada yang nipis and halus and ada yang tebal. If tebal lg senang, untuk baby yang rambut nipis and halus, bila anda cukur rambut your baby, anda perlu sediakan semangkuk kecil air. Bila cukur je, then letak rambut tu dalam air, bg tak terbang. After dah selesai cukur, angkat rambut your baby from air. Rambut tu akan bergumpal, so senang.

Apa perlu buat after dah cukur ni?

Anda jgn buang pulak rambut your baby yang dah cukur tu. Rambut baby yang dah cukur tu, anda bawak pergi kedai emas, mintak dia timbang and nilaikan rambut tu dengan nilai emas semasa, and kemudian keluarkan duit berdasarkan nilai rambut baby anda untuk disedekahkan kepada fakir miskin. Macam my baby ari tu, sy just kena RM 40.00 only, sebab rambut my baby nipis and halus. So tak berat.


Apa kebaikan bercukur rambut ni?

Menurut Ibn al-Qayyim, amalan bercukur rambut ni dapat meningkatkan tahap kesihatan your baby sebab bercukur rambut ni membuka selaput kepala and merpertajamkan daya penglihatan, pendengaran dan deria bau.

Antara amalah lain yang perlu dilakukan pada hari ketujuh kelahiran ialah MEMBERI NAMA YANG BAIK untuk baby anda.

PROUD TO BE A MUSLIM. Islam mengajar cara hidup terbaik.

Thursday, 25 October 2012

How to trim your baby's nail?

For info, kuku baby ni memang cepat panjang, kuku tangan lebih cepat panjang berbanding kuku kaki. So, for fingernails you actually need to trim a few times a week while for toenails require less frequent trimming. But for newborn, its better to use mitten first sebab kuku baby baru lahir ni mmg tersangat lembut. So its better to wait until your baby's nail hardened a little. Maybe around one weeks after your baby's born, then you can trim your baby's nail.


Why do you need to trim your baby's nail?

Walaupun this little nails nampak lembut, but beware, they're sharp!. Baby ni mmg suke cakar-cakar their own face, sebab they still belum pandai untuk control pergerakan tangan mereka dengan smooth. That is why you need to trim your baby nails. Bila anda biarkan kuku tangan baby anda panjang, then bila baby anda cakar-cakar their own face, mmg bercalar-calar laa muka your baby. 


Kalau tak trim kuku baby, boleh pakai mitten kan?

Yupzz.You absolutely correct. Mmg anda boleh pakaikan baby anda mitten, tapi sampai bile anda nak pakaikan your baby ni mitten?. Actually by age two or three months, anda dah boleh bukakan mitten baby anda. No need to wear mitten lg. Sebab your baby need to feel different texture for speed up their learning process. Kne bg your baby to touch, bg baby anda merasa. Its normal if your baby hand sejuk. Nanti lama-lama its ok. No need to worry bile tangan your baby sejuk.


How to trim your baby's nail?

Anda boleh trim kuku baby anda dengan menggunakan baby scissors or clippers. As for me, i didn't buy specific utensils for baby. Sy just gunakan nail clipper yang biasa but yang small size. Maybe i will grab the scissors for the next time..:).For those yang bercadang untuk beli specific utensils for trim your baby's nails, you can get it at shopping complex, baby boutique and also online store. Price range at online store for scissors is around RM 19++ while for clippers is around RM 16++. Maybe you can try to buy those utensils sebab benda-benda tu mmg direka khas untuk potong kuku baby, so boleh mengelakkan terkepit jari your baby while sedang khusyuk trim kuku baby anda, but i'm not so sure keberkesanan utensils tersebut sebab sy belum pernah try.
Baby Nail Clipper
Baby Nail Scissor

Ada juga some parents yang gigit kuku baby mereka into shape.Kire trim gunakan gigi la, gigit kuku baby.But for me, i did not advised untuk gigit kuku baby sebab dalam our mouth ada bacteria, dalam air liur kte pun ade bacteria, so ada risk yang kte akan introduce kuman kat baby especially when ada little cut. Sebab bile kte gigit, kite tak nampak pun kuku kecil baby, just rasa menggunakan lidah. Jadi bila ade luke sikit, kuman pun cepatlaa disebarkan.

One more method, you can trim your baby's nails by just peeling the ends of the nails with your finger. Kuku baby ni lembut, so kte boleh gunakan kuku kte untuk kopek bahagian tepi kuku baby anda, and from my reading, kuku baby tu tidak akan terkoyak melebihi garisan kuku. Kuku tu akan jadik seperti biasa. As for me, sy tak pernah cube this method, if anyone pernah cube, boleh laa share your experience and ajar the correct way to do it.


When is the right time to trim your baby's nails?

For me, i prefer untuk trim my baby's nails during my baby asleep. Senang, sebab baby tak gerak-gerak. Just imagine jari baby yang kecik tu, with little nails, pastu bergerak-gerak, mmg susah nak potong kuku.For those yang takde masa nak tunggu your baby tidur, or time baby tidur asyik terlupa nak potong kuku your baby, you can get someone to hold your baby or mintak sesape tolong distract your baby. Ajak your baby main-main ke, alihkan perhatian baby anda untuk mudahkan kerja anda.

Paling penting, PILIH TEMPAT TERANG bila anda nak trim kuku baby anda.


Apa anda perlu buat if anda terkepit jari baby anda?

Terkepit or terpotong kulit jari baby while you trim you baby's nail mmg normal. Sy pernah sekali terkepit sikit my baby's fingertip. Kesian, rasa bersalah. But nasib laa sikit sgt terkepit tu. Bila keluar darah, sy cepat-cepat rapatkan luka tu.So kulit tu bercantum semula.

Anda TAK PERLU letak bandage kat jari your baby. Sebab baby ni suke masuk jari dalam mulut, so takut nanti your baby tercekik.

Liquid Bandage
If anda nak jugak guna bandage, anda boleh carik liquid bandage product yang approved untuk kanak-kanak. Liquid bandage ni non-toxic, cepat keringkan luka and tanggalkan kulit mati. Good alternative untuk cepat sembuhkan luka, anda boleh try tgk at pharmacy, Watson or Guardian.

Cara simple yang anda boleh buat, just ambik tisu, wrap tisu kat tempat luka then tekan untuk bagi tempat luka bercantum. Within a few minutes darah akan stop. Jangan risau, luka tu cepat baik.


Correct way to trim your baby's nails.

  • Fingernails - Potong ikut bentuk lengkung kuku jari tangan. Ikut curve fingernails tu.
  • Toenails - Potong secara straight. Jangan buat curve, sebab kuku kaki ni mencengkam, so bile potong curve, nanti yang hujung tu bile kte dah potong, akan rasa sakit. So, for teonails, potong secara straight.
As a parents, you can decide nak potong your baby's nails menggunakan apa, cara mana, macam mana, and if anda tak sengaja terpotong your baby's fingertips, dont be too hard on yourself. Anda tak sengaja. Parents mana yang nak sakitkan anak kan?..Just berhati-hati for the next time untuk elakkan perkara sama berulang, and one more thing, if your baby kalau time bangun mmg active, better tunggu your baby tidur untuk trim your baby's nails.Good Luck!..:)

Monday, 22 October 2012

Isu Pembuangan Bayi

Hati saya sangat tersentuh dengan tindakkan segelintir ibu yang membuang their babies dengan pelbagai cara. Ada yang mencampakkan bayi mereka from tingkat yang tinggi, ada buang dalam lubang toilet,then siap ‘flush’ pulak tu baby tersebut. Macam-macam lagi la yang diorang sanggup buat.

Dont’t know what to say.I’m feel VERY VERY VERY sad dengan apa yang manusia sanggup buat kepada anak kandungnya sendiri. Tidak terfikir dek akal orang sanggup buat mcm tu kepada darah dagingnya sendiri. If tak suka sekalipun kat anak tu, please laa,hantar kat pusat kebajikan masyarakat or orang-orang persendirian yang memang mencari-cari anak. For Muslim, if anda dah buat salah dengan melahirkan bayi tak sah taraf (anak luar nikah), janganlah menggandakan lagi kesalahan anda, and please if dah tak nak sekalipun anak tu, hantar laa kat keluarga Muslim or pusat penjagaan Islam. Setiap tindakan anda akan dihitung kelak. Balasan ALLAH itu PASTI.

I’m really felt so sad. I really cannot imagine mcm mana sakitnya rasa baby tu bila dicampak from tingkat 3. Kes yang baru-baru ni,yang kat PJ. Siti Fazlena, Sahili seorang pekerja kilang didakwa dengan sengaja mencampakkan bayi seberat 2.8 kilogram from tingkat 3 blok kediamannya dan menyebabkan bayi tersebut jatuh ke tempat letak motosikal di bawah. Siti Fazleha didakwa melakukan kesalahan melakukan kesalahan itu di No. B1-3-23, Blok 1, Flat Desa Mentari, Jalan PJS 6/5E Sungai Way, di sini, pada 11 pagi, 16 September 2012.


Ya ALLAH,sedih sangat bile tgk keadaan mayat bayi tersebut. Mereka tak bersalah and tak berdosa. They all deserve to live kat bumi ALLAH yang luas ni. I’m a mother and I really LOVE MY LITTLE DAUGHTER. Tak tau nak cakap macam mana, after being a mother ni, baru I know yang pengorbanan seorang IBU mmg sangat besar. For my UMI, I’m really thanks to ALLAH because awarded UMI to me as my mother. Without you, I cannot see this beautiful world and takkan berjaya macam sekarang ni. As for my Mother In Law, I’m very thankful to you kerana melahirkan dan mendidik my Husband as where he is now. Thanks a lot FOR LOVING US and WE REALLY LOVE YOU SO MUCH!. Semoga ikatan kita berkekalan DUNIA hingga AKHIRAT sebagai anak dan ibu. Tak lupa juga kepada ABAH, tanpa abah, kami mmg takkan ada di dunia ni. Bottom of that, THANKS TO ALLAH for what ALLAH have given me.

Saturday, 20 October 2012

Is It Safe For Baby To Drink Water?



Menurut pakar, they said NO WATER to give babies LESS than six months old. Anda perlu tunggu sehingga baby anda enam bulan before anda memberi plain water to your baby. The reason is, by giving a baby yang umur kurang daripada enam bulan terlalu banyak air, akan interfere dengan their body's ability untuk absorb nutrient sama ada from breast milk or formula. Ia juga akan menyebabkan perut baby anda kenyang. Kenyang dengan plain water not dengan susu. 

In rare cases, baby yang minum terlalu banyak air boleh develop condition known as water intoxication, yang akan menyebabkan sawan and even coma. Water intoxication ni terjadi apabila terlalu banyak air mencairkan kepekatan sodium di dalam badan dan akan menyebabkan ketidakseimbangan electrolyte. Water intoxocation ini juga akan menyebabkan tisue-tisue mengembang atau membengkak. Pengembangan atau pembengkakan tisue secara tiba-tiba can lead to coma. Its' rare case,but SERIOUS.


Got one case where a single mother yang kesempitan hidup, telah memberikan her baby bancuhan susu formula yang terlalu banyak air. Then after a few days, baby tu menunjukkan perubahan yang not so good. Baby tu jadik tak aktif, menangis dengan suara yang perlahan and banyak tidur. Akhirnya tak lama lepas tu, baby tersebut mengalami sawan dan berbuih mulut. Then bila bawak pergi hospital,baby tu dah tak sedarkan diri and coma.SCARED isn’t it?.



That is why, if anda perasan, at formula milk packaging got instruction on how for mixing the formula milk. Ada reason why adanya instruction for mixing the milk. Carefully follow the package directions for mixing powdered or concentrated formula and DO NOT try to stretch formula by using more than the recommended amount of water. Selain itu, by adding too much water to your baby's formula not only risky terkena water intoxication (keracunan air), it also means that your baby is taking in fewer nutrients than he needs.

I have did mistake regarding this matter. I did give my baby to drink water after I cannot fulfill her demand anymore. When I’m fully breastfeed, I did not give my baby extra water because she didn’t need it. Breast milk ni dah complete with all nutrient and water, mmg the best!. But after I fully depend at formula, sy ada bagi my baby extra water because I’m scared my baby constipated and my mother insists to give my baby water. I also don’t know, so I just follow the tradition to give my baby extra water. But then, as soon as I know actually give extra water is not good to my daughter, sy terus stop from giving my daughter extra water,and Alhamdulillah my baby tak sembelit. The water actually already contain inside formula milk,  bila kita bancuh, so kita akan tambah air, that’s all water yang actually our baby needed. For those yg memang exclusively breastfeed your baby for the first six month, anda mmg tak perlu lansung untuk bg baby anda air, because breast milk already contains enough water for your baby. As for me I’m always learn from mistake before it’s too late.


Berapa ramai antara kita yg setuju actually kita tak perlu beri air kepada baby under six months?.I believe ramai antara kita yang tak percaya kita tak perlu beri baby under six months air. Sy juga ada membaca negative feedback mengenai issue ini di web lain. Antara comment, dulu bila belum ada expert ni,tak ada masalah pun nak bagi baby minum air,baby lahir je dah boleh bg minum air,tapi sekarang tak boleh pulak. Ada pulak comment, dulu our parents bg kte minum air,hidup je sampai sekarang,takde masalah pun. Ada pulak yang comment,baby ni manusia jugak,so composition body dia 70% is water, so  takde masalah nak bagi minum air. Feedback ini not from Malaysian tau,tapi from orang luar negara. Mmg betul komposisi badan manusia terdiri daripada 70% air, tapi baby tu dah dapat liquid from susu ,lg pun baby tu still very small, so dia tak perlukan extra water, tak sama macam org dewasa.


From my personal opinion, I’m agreed with the expert. Maybe time dulu, ada kes-kes kejadian ‘water intoxication’ ni,just maybe tiada medical report regarding this matter, or if ada pun,maybe kes yang sangat terpencil. I also think ,pada waktu dahulu if baby kena ‘Water intoxication’ ni, orang lebih percaya benda2 tahyul, so mmg tak akan ade medical report. Research by that time also limited or masih belum ada kajian terperinci dijalankan. Level of education juga berbeza, kalau dulu tak ramai yang bijak pandai, tapi sekarang ramai yang bijak pandai. Bijak pandai nilah yang susah payah make research untuk membantu kita improve our live.


I give simple examples cara orang dulu besarkan their baby. Kalau dulu org cakap bagus baby tidur tertiarap ni,but what is the evidence yang mereka cakap bagus tu?. But now, after research has been done, tidur tertiarap pada umur baby kecil akan tingkatkan risk untuk dapat Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) – Anda boleh rujuk entry sy Title:Cara Tidur  Yang Selamat Untuk Bayi Anda. Then, if dulu, kalau baby kena kuning (Jaundice), susah payahlaa family members jemur anak bawah cahaya matahari pagi. But now, Jaundice boleh dikurangkan dengan breastfeed your baby.Banyakkan breastfeed, so nanti when your baby poo-poo or pee, kuning tu akan keluar bersama bahan kumuhan tadi. And now, ozon layer pun semakin menipis, so adalah not good kita dedahkan baby under direct sunlight. Info-info ini semua we gain from other people research. Mmg bukan semua research is correct, that is why before kte nak follow, kte sendiri kena banyakkan membaca, so kita bukan refer satu pendapat, but a few pendapat.


Ni sy share pulak my own experience, just want to show yang level of thinking and knowledge org dulu and sekarang adalah berbeza. Sy ada pergi jumpa my GP doctor which is senior doctor, maybe around late 50’s. I’m not feeling well by that time, so I went and see the doctor la.When she want to give me medicine I said I’m breastfeeding, so I want low dosage of medicine. Then doctor tu pun tanya laa. Where’s my baby now?.I said at my hometown. Then she ask, so how can you breastfeed your baby?.Sy cakap yang sy pump. Dia tanya lg, tak rosak ke susu tu?.Sy inform yang actually Express Breast Milk (EBM) ni can be kept for six month if deep freez (Frozenkan). Doctor tu terkejut, dia pun tak tau. So here,I just want to show yang zaman doctor tu and zaman sy adalah berbeza. I do not need to be a doctor pun untuk sy tau info2 yang berguna.Just rajin untuk membaca,tak kisah laa bc buku ke,internet ke, magazine ke, tu suma sumber ilmu. Sesuai dengan sabda Rasullullah saw, Anak adalah milik zamannya, maka didiklah anak sesuai dengan zamannya. So,time sekarang bila ade research yang dibuat,and ada expert pada satu2 bahagian,kte kne consider their research and opinion before we make the decision.


Another info, baby mmg TAK BOLEH minum MINERAL WATER due to it’s contains high level of minerals, such as sodium which are not good for our baby. Sebab baby ni just perlukan a tiny amount of salt until they are a year old.


Walaubagaimana pun ada, actually small spoon of water probably won't hurt your baby, anda boleh bagi baby anda dalam satu or dua sudu air once your baby is 6 months old. It’s ok to give him sips of water when he’s thirsty. But you still don’t want to overdo it. The best idea is check with your pediatrician first before you made any decision and please gains a lot of knowledge, Read, Read and Read.


After your baby first birthday, when your baby's eating solids and drinking whole milk, you can let him drink as much water as he likes.


Bottom of that, YOU are the want who knows your baby better..So, decision is in your hand. Make the right choice!..:) 


Tuesday, 16 October 2012

Does Baby Really Need a Pair of Shoe?



SHOES....Does your baby really need it?.Actually kasut untuk bayi adalah tak perlu sehingga bayi anda mmg dah betul2 berjalan di luar rumah (walking outdoor). Pemakaian kasut pada baby yang terlalu kecil akan interfere dengan perkembangan kaki your baby. Bayi anda tak perlukan kasut untuk mebolehkan mereka berjalan. Hanya perlukan stoking (socks) untuk melindungi kaki bayi anda daripada sejuk.

Ada terdapat pelbagai pilihan baby shoe yang cute-cute at shopping mall, online and etc.But for me, jgn sebab we want our baby look cute, secara tak langsung rupanya kita akan merosakkan pertumbuhan sihat kaki bayi kita.



Baby dilahirkan dengan hanya 22 tulang kaki sahaja, tetapi tulang kaki ini akan develop dan bertambah and  pada usia 5 tahun, tulang baby anda telah bertambah kepada 26 tulang.Amazing rite??..Kuasa ALLAH.
Pada tahun-tahun awal, penjagaan kaki baby anda adalah tersangat penting kerana structure your baby feet is so soft and kaki baby anda terdiri daripada tulang rawan yang flexible.Tulang rawan ini akan convert menjadi tulang matang seiring dengan masa.

As for my baby,saya lg ske untuk menggunakan socks pada masa sekarang.Saya ada terima pemberian daripada rakan-rakan kasut untuk baby saya, but I just keep it first and I will use it when suitable time. If saya pakaikan pun, mmg terlalu sekejap. Saya ada pakaikan baby saya shoe untuk ambik gambar time raya Aidilfitri ari tu.Then after ambil gambar, saya pun terus bukakan kasut baby sy.Mmg kasut baby ni cute sgt, sy pun if jalan2 at shopping complex, mmg mata suke melilau tgk kasut baby, but for the sake of my daughter, sy lebih rela xbeli daripada sy give bad effect to my daughter feet.


As alternative, anda boleh carik socks yang cantik for your baby. Untuk baby girl mmg anda boleh dapat banyak pilihan. Kalau nak nampak a bit fency and nice, anda boleh beli stoking yang ade ropol2 tepinya.Tapi please ensure yang your baby socks is not too tight. Sebab socks yang tight jugak tak sesuai untuk kaki baby anda. Just imagine if kta yang dewasa ni pakai kasut or stoking yang ketat, of course tak selesa and sakit.Same goes to our baby, just bezanya baby kta ni still so small and tak coleh cakap.Kesian..


Untuk baby yang belum boleh berjalan, just pakaian socks or bootie untuk memanaskan kaki baby anda, if possible, avoid using shoe.Actually, walaupun your baby dah start walking, as long as dia belum betul2 start berjalan outdoor, its no need to wear shoe.Once bila your baby dah mmg start berjalan outdoor, by that time baru ada keperluan untuk memakai kasut.Macam mana pun, anda kne pastikan kasut untuk your baby is soft, ringan and comfortable. For info, kaki baby anda akan rapid grow, on average two sizes a year sehingga mereka berumur empat tahun.

For those yang always bring your baby to swimming, please ensure after baby anda mandi, lap kering di bahagian kaki especially antara jari kaki untuk elakkan kaki baby anda lembab di dalam stoking. Anda juga perlu check your baby feet untuk pastikan tiada yang unusual pada kaki baby anda. Untuk pengukuran tumbesaran kaki, anda boleh mengukur kaki anak anda setiap enam hingga lapan minggu.


Anda juga boleh bermain bersama baby anda dengan cara geletek kaki baby anda untuk menggalakkan baby anda stretch her muscles.Adalah digalakkan juga untuk membiarkan bayi anda untuk berjalan tanpa kasut diluar rumah JIKA luar rumah anda ada rumput or tempat yang yakin selamat untuk mebiarkan anak anda berjalan tanpa kasut. Berjalan tanpa kasut actually akan bagi FEEL to your baby feet untuk rasa different types of surface,which indirectly speed up learning process for your baby.


Actually all parents nak yang terbaik untuk anak mereka,just we need to read a lot untuk pastikan apa yang kte try untuk buat adalah betul.As for me, I also read and learn a lot untuk berikan yang terbaik untuk my daughter.Learning is just not only by reading,but we can also learn from experience,not only from our own experience but also from other people experience.For me as a first time mother, sometimes I also make mistake, and when I know what I did is wrong,just stop from doing the repeated mistakes.

Child is a Special Gift From ALLAH.Not everyone is fortunate enough to get a child.So,for those yang ALLAH dah anugerahkan anak.Jagalah anak anda dengan cara yang terbaik.

Why should I take Folic Acid?

Have you ever thought why you need to consume Folic Acid when you are pregnant?.Usually,once anda pergi klinik untuk check pregnancy and if result positive, doctor akan terus bekalkan anda dengan pil Folic Acid. Tapi apa sebenarnya Folic Acid ni?.Apa tujuan doctor bagi Folic Acid?.Sampai bila perlu makan Folic Acid ni?.Ni adalah antara persoalan-persoalan yang bermain difikiran saya pada waktu awal my pregnancy. Di bawah sy ada share sedikit info yang saya dapat mengenai kepentingan pengambilan Folic Acid.

Apa itu Folic Acid?

Folic Acid ni actually adalah sejenis Vitamin B9, and dalam keadaan natural, ia wujud sebagai Folate.Folate ni adalah Vitamin B larut air (Water-Soluble B Vitamin) yang anda boleh dapati from kekacang,sayuran hijau,some fruit dan jugak dalam daging lembu.Folic Acid yang biasa kte ambil dapat bentuk pil ialah Folic Acid Synthetic,iaitu Folic Acid buatan.

Macam Mana Bentuk Folic Acid?

Folic Acid ni dalam bentuk pil and kecik-kecik warna kuning.Tgk gambar kat bawah ye.


Ni la rupe Folic Acid. Colour kuning and so tiny.Mmg senang nak telan.


Mana nak dapat Folic Acid ni?

Folic Acid ni anda boleh dapatkan di mana2 klinik.Just cakap je anda nak Folic Acid and kuantiti berapa banyak,anda boleh terus beli from kaunter je.No need untuk jumpa doctor pun takpe.For those yang company ada cover maternity, you can get it FREE from your panel Clinic!!.For those yang mmg ada intention nak purchase, better anda survey price at Farmasi,Watson and Guardian. Sebab beli kat Farmasi lg murah compare dengan beli kat Clinic.I'm not sure harga kat pharmacy berapa,sebab i just get it free from my Panel..;).Tapi if i'm not mistaken,price kat Clinic,dia kira harga untuk sebijik,which is confirm mmg mahal.

Bila boleh start makan Folic Acid?

Actually anda dah boleh start untuk makan Folic Acid ni jika anda merancang untuk hamil.For those yang dah pregnant,masih diperingkat awal kehamilan and belum start ambil Folic Acid,cepat-cepatla start untuk makan Folic Acid.Bagi yang tak suke untuk makan ubat,please sacrifice sikit,ambil Folic Acid untuk keselamatan kandungan anda.For those yang loya and muntah in early stage of pregnancy pun,anda still kne ambil Folic Acid ni.

Apa Pentingnya Pengambilan Folic Acid?

Folic Acid ni bukan sahaja dapat memekatkan heamoglobin dalam darah,tapi tujuan UTAMA pengambilan Folic Acid adalah untuk mencegah berlakunya Neural Tube Defect (NTD).Oleh kerana di awal kehamilan, normally dalam empat bulan pertama,ada sesetengah wanita yang mengalami alahan yang teruk (Loya and Muntah) dan menyebabkan diet anda kekurangan vitamin.So,untuk support kekurangan vitamin B9 ni,anda perlu ambil Folic Acid dalam bentuk supplement,senang cite dalam bentuk pil.

Berapa banyak Dos yang perlu diambil?

Pakar perubatan mencadangkan for pregnant mom to consume 400 mcg (0.4 gm) Folic Acid daily.Iaitu if sy tak silap,sehari makan Folic Acid tu dalam dua kali and sebijik or dua bijik sekali makan.Sy tak ingat.But anda jgn risau,usually sukatan akan ditentukan oleh Doctor.What you need to do is just follow apa yang doctor anda berikan.But don't just follow without knowledge,anda perlu membaca.Read a lot.Dengan pengambilan Folic Acid ni,anda dapat kurangkan risk untuk dapat NTD sebanyak 75%.

For those yang pernah melahirkan anak NTD,dose yang disarankan ialah 0.5mg/day.

Kenapa Perlu Start Makan Folic Acid Jika Baru Merancang Untuk Hamil?

Dinasihatkan anda untuk ambil Folic Acid ni jika anda mmg merancang untuk hamil.Why?.Sebab pembentukan Neural Tube berlaku pada umur kehamilan 28 hari.Bukan semua wanita tau yang diri mereka actually tgh pregnant,if yg alami masalah alahan,mmg boleh detect,if yang period regular,suddently tak period,maybe ada instinct yang diri mereka pregnant,but if yang tak rasa pape mcm mana pulak?.Sebab tu la pentingnya untuk ambil Folic Acid ni jika anda mmg confirm merancang untuk hamil.Takut anda tak sedar yang anda dah pregnant and tak ambil Folic Acid,so dah terlambat untuk ambil Folic Acid.

Apa itu Neural Tube Defect (NTD)?

Daripada tadi sy asyik tekankan mengenai NTD.NTD ni actually kecacatan janin yang bermula di awal perkembangan bayi.Pada kehamilan normal,ketika usia kehamilan antara 3-4 minggu,terdapat sel specifik yang akan bergulung dan bercantum hujungnya untuk membentuk satu saluran tiub yang dinamakan Neural Tube.

Neural Tube inilah yang akan berkembang dan kemudiannya menjadi saraf tunjang dan otak.Jika neural tube ini tidak dibentuk dengan baik,berlakulah kecacatan neural tube yang boleh dilihat di sepanjang kepala ke hujung saraf tunjang.

Kecacatan NTD ni termasuklah benjolan di leher or di mana-mana bahaigian tulang belakang dan juga tiada tempurung kepala.


Benjolan Di Bahagian Tulang Belakang


Tiada Tempurung Kepala


Apa Punca NTD?

Actually punca NTD ni tidak diketahui dengan jelas,tetapi saintis berpendapat bahawa ia dipengaruhi oleh faktor ginetik, pemakanan dan persekitaran.

Sebab-sebab lain ialah faktor umur ibu hamil semakin meningkat,diabetes,kekurangan zink dan Folic Acid,pemakanan dan gaya hidup yang kurang sihat (minum alkohol dan merokok),menghidap sawan and makan ubat sawan antara punca yang menyumbang kepada NTD.


Conclusion

In conlusion,for mom,please beware what food do you eat when pregnant.Memang segala yang berlaku adalah ketentuan ALLAH,but we as human kena berusaha untuk mencegah.

The risk of NTD can be reduce with consume enough of Folic Acid.


Monday, 15 October 2012

Brand Pampers Apa Paling Bagus?

Pernah tak anda terfikir nak beli 'diapers' yang macam mana for your baby.Yang Disposable (Lampin Pakai Buang) ke or yang 'Washable' (Lampin Boleh Cuci) ke?.Same goes to me, sy pun ade terfikir nak beli daipers yang macam mana la untuk my baby,yang disposable ke, washable ke or campur2 ke, but at last sy decide to buy yang disposable diapers because I'm a working mom, so I do not have much time untuk uruskan washable diapers.

One part dah settle, sy dah decide nak beli disposable diapers for my baby.But then, BRAND pulak jadik issue.Sy nak belikan anak saya disposable diapers brand apa?.Mana yang bagus?.For a first time mother like me, mmg kne try and error, than baru boleh buat choice yang memuaskan hati.



Before my baby lahir, sy ada survey price di internet untuk disposable diapers. Kebetulan sy ter'survey' price untuk Mamy Poko and  if I'm not mistaken I can get Mamy Poko online cheaper than market price, but the Mamy Poko is without printed kat pack luarnya, not kat diaper nya.Diapers still have printed mcm biasa.Sy just survey2 first, not terus beli, sebab Mamy Poko ni quite expensive.



My husband also like to survey2 price online.Then kebetulan my husband ade terjumpa Drypers yang jual murah at online store.So without fikir panjang, my husband and me agreed nak beli Drypers for our lovely daughter. Mmg Drypers yang sy dapat tu murah sgt, its actually terus from kilang. I can get RM 95.00 for One Box (4 Big Pack Inside) plus free 2 bags yang inside bag ada lg 2 more diapers. Mmg berbaloi sgt. I just grab the Drypers, mmg sgt berbaloi. Above picture adalah gambar diapers packaging lama and below picture adalah packaging baru.Not only packaging je baru but the diapers have also been improved, buka tutup banyak kali pun still melekat lagi.Not a problem at all untuk check diapers baby so many times.



Baby baru lahir ni mmg banyak sgt gne diapers, sy beli sekotak pun still tak cukup.Then sy dah tak beli lg diapers newborn size.Saya terus switch to S size,sebab baby ni cepat besar, so if anda switch from newborn to S, xde la nampak besar sgt S tu, still ok and baby more comfortable.Untuk S size, sy beli brand Pureen Basic. Sebab Pureen Basic mmg agak murah. You can get Pureen Basic RM 25.90 for 75 pieces. Mmg agak jimat. Tapi Pureen Basic ini agak keras sikit and if your baby banyak Poo Poo and kencing, mmg senang tembus. So, i'm not suggest untuk beli Pureen Basic.Walaupun harga murah, tapi kualiti kurang. So bila bawak baby jalan pakai Pureen Basic, hati mmg tak tenang sebab takut bocor and kne baju.


Sy jugak pernah try Tesco Brand.From my experience,sy mmg sgt tak suggest untuk beli diapers yang brand Tesco, Giant and etc, sebab mmg takde kualiti langsung. Sebab dah beli, sy just habiskan one bag and dah tak beli dah brand2 yang mcm tu. Diapers Tesco tu pun sy just pakai utk kat rumah sahaja.


Sy jugak ada try Huggies Merah and Huggies Biru. Huggies merah sy beli time SALE at Giant.Price untuk Huggies merah RM 29.90 untuk 64 keping and free 4 keping.Untuk Huggies Biru pulak, sy grab time SALE also at The Store, Price RM 30.90 untuk 80 keping. Both sy beli for M size. For info, if anda shopping at GIANT, please focus kat Price Tag Warna Kuning. Price Tag warna kuning ialah SALE items, and time Giant sales, its so cheap.
After sy try a few diapers brand, at last I think 'Drypers' is the best.Drypers ni lembut, pastu tebal and mmg tak bocor.Baby kencing and Poo Poo banyak mana pun, still can hold. Now my baby already 5 months, so if kencing tu mmg banyak,tapi kalau pakai 'Drypers' malam before tidur, it can hold until morning.Kira sepanjang malam just pakai satu je 'Drypers' if your baby tak Poo Poo la. If Poo Poo of course kne tukar diapers. Takut baby melecet.


Before sy terlupa, when my baby baru lahir, tempat bersalin saya ada bg free 'Pet-Pet'. 'Pet-Pet' pun actually not bad.Sy pun ske Pet-Pet. If SALE at Tesco, you can get 'Pet-Pet' size M 80 for RM64.00 untuk 2 bag.Mmg jimat.



For those yang full time housewife, anda boleh try Cloth Diapers.Cloth Diapers ni actually dari segi keselesaan, mmg much more comfortable compare to disposable diapers.And selalunya, baby yang pakai cloth diapers ni takde masalah 'nappy rash' sebab material cloth diapers ni is from cotton and sangat lembut untuk kulit bayi anda. Furthermore, cloth diapers ni mmg environmental friendly and sgt jimat!!.

Tapi for those working mom, better you all think carefully if nak fully wear cloth diapers.Because, you need a lot of time untuk uruskan lampin bayi anda. From my personal experience, I can suggest you all untuk try 'Drypers', 'Huggies Merah and Biru' and also 'Pet-Pet'. Bagi yang ada budget lebih, anda boleh la try Mamy Poko.Sy tidak bercadang untuk gunakan Mamy Poko due to harga yang mahal and just lampin pakai buang.But if one day Mamy Poko SALE sama mcm price untuk 'Drypers', maybe I can grab that opportunity.:)

Brand apa pun anda nak belikan untuk baby anda, yang penting adalah kesesuaian and keserasian baby anda.Maybe baby anda kurang sesuai dengan brand yang sy suggestkan and sesuai dengan brand lain. My baby mmg takde masalah allergic or 'nappy rash', so sy mmg tiada masalah untuk try and error brand diapers yang berbeza. Pilihan terletak di tangan anda.As for me,sy just bg anda panduan untuk memilih brand-brand yang ok and harga berpatutan.

Bagi pengguna Drypers, harga paling murah saya pernah beli ialah RM30.99 at The Store.So, if anda terpandang Drypers harga RM30.99, take the advantage to buy Drypers for your lovely baby.

TIPS JIMAT:

  • Beli diapers time SALE. Anda boleh beli lebih and buat stock and beli satu size besar. Means if now baby anda pakai diapers size M, anda dah ada banyak stock untuk size M, tak salah if ada offer, and beli untuk size L.




Monday, 8 October 2012

Susu apa yang paling bagus untuk bayi anda?

Pernah anda terfikir susu apa yang paling bagus untuk bayi anda?.Saya pasti ramai yang tahu, susu ibu ialah susu yang terbaik dalam dunia for your baby. Susu ibu sangat mudah dihadam, mengandungi khasiat yang complete dan mengandungi banyak air.

Tapi mcm mana jika anda tak mampu untuk menyusukan bayi anda?.Bukan semua ibu bernasib baik untuk mempunyai susu, dan kadang2 ada faktor2 lain yang menganggu pengeluaran susu anda. Stress juga salah satu faktor yang akan effect pengeluaran susu. Tambahan pula dengan keadaan sekarang, kebanyakkan ibu-ibu di bandar bekerja dan kekurangan masa untuk 'pump' sedikit sebanyak akan effect pengeluaran susu anda.

Ada sesetengah parent yang masih kurang yakin untuk hantar anak ke baby sitter, so anak tinggal di kampung, ibu pula tinggal di bandar. Bila berlaku keadaan mcm ni, direct brestfeed tak dapat dilakukan.Hanya bergantung pada pump sahaja.Pump pun kdg2 ter'miss'.Ini yang berlaku kepada saya. Saya masih belum yakin untuk menghantar anak saya ke 'baby sitter'.Tak pe la saya balik kampung setiap minggu, yang penting hati saya senang bila anak bersama ibu saya. Tu bergantung pada diri masing2, jika anda yakin untuk hantar anak anda ke 'Baby Sitter' tiada masalah, just need to survey first before hantar baby ke pusat penjagaan atau rumah orang.

Berbalik kepada issue susu.Jika anda dah tak boleh supply susu anda kepada baby anda.Susu alternatif apa yang ada untuk diberi kepada anak anda?.Mesti anda terfikir-fikir, especially yang first time be a mother,tak de experience. Saya ada beberapa cadangan untuk dikongsi bersama anda.

Hasil from pembacaan saya, saya pernah terbaca yang susu kambing adalah antara susu alternatif yang baik untuk baby anda.Komposisi susu kambing adalah menghampiri komposisi susu ibu dan tempoh pencernaan susu kambing adalah lebih singkat berbanding susu lembu. Anda boleh dapatkan susu kambing ini dalam bentuk sejuk beku, mcm kita frozenkan susu manusia, bila nak minum, anda perlu rendam, tunggu sehingga cair dan boleh diminum, NO DIRECT HEAT. Sebab direct heat akan rosakkan nutrisi susu tersebut.Untuk org dewasa mmg takde masalah untuk minum, tapi untuk berikan kepada bayi anda,anda perlu membaca dahulu,gain banyak info,if mmg betul susu kambing boleh bagi kat baby, then boleh la anda try. For me,saya ada niat untuk bagi baby saya susu kambing,just wait for the right time, kerana saya masih lagi mencari info-info yang boleh dipercayai.

Selain susu kambing,susu lembu ialah susu yang biasa menjadi susu ganti jika ibu tidak dapat membekalkan susu kepada bayi mereka. Untuk anak saya, saya menggunakan susu S-26 SMA Gold Stage 1 (From Birth to 12 Months). Setakat ni, alhamdulillah anak saya tiada masalah sembelit.Tapi of course my baby tak berak sesenang mcm minum susu ibu. Saya telah berusaha untuk breastfeed baby saya, tapi oleh kerana my baby tgl di kampung bersama ibu saya, lama2 nipple confusion pasti akan berlaku.

Baby saya dah tak nak direct breastfeed.Maybe structure nipple manusia tak sama dengan teat tiruan.So lama2 bila baby dah tak direct breastfeed, susu mcm kurang dan anda pun akan rasa malas untuk pump. As alternative, saya terpaksa memberi baby saya susu tepung,S-26. Susu S-26 ada mengandungi DHA, vegetable DHA, not fish DHA. Saya tak survey brand2 susu untuk diberi kepada anak saya. Sebab after bersalin, tempat saya bersalin mmg bekalkan S-26, so saya just continue S-26 dan baby saya pun tak sembelit, so tiada masalah.

Furthermore, S-26 ni susu brand lama, so saya agak yakin untuk continue bagi baby saya S-26 and bg saya, promotion secara besar-besaran di TV bukan faktor yang menjamin susu tersebut baik untuk bayi anda. Harga pun bukan memainkan peranan penting, tapi selalunya, harga mahal setanding kualiti. Ada jugak baby yang tak sesuai dengan susu S-26, bergantung kepada keadaan badan bayi tersebut. Actually S-26 ni ada 2 jenis,satu yang Gold satu yang biasa, yang Gold ni kandungan nutrisi lebih tinggi berbanding biasa. If anda nak beli S-26 ni, anda perlu survey di beberapa tempat sebab harga berlainan antara pasaraya. Bagi orang Muar, anda boleh beli di Fresco, harga lebih murah iaitu dalam RM58.20, ada pasaraya lain harga dalam RM60.00.Ape2 pun, survey dulu before membeli.

Just to remind, mcm mana bagusnya susu alternatif, still tak dapat tandingi susu yang manusia yang ALLAH jadikan mmg special untuk baby kita. Actually kalau kita fikir, susu lembu untuk anak lembu, susu kambing untuk anak kambing and susu ibu for your baby. Bagi ibu-ibu yang tidak dapat memberi bayi anda susu, jangan frust, ALLAH maha mengetahui.




Wednesday, 3 October 2012

Baby and Swimming

Have you ever thought of sending your baby to swimming lesson?
For me, I advice parents to sent your baby or kids to swimming class. But  I know at Malaysia, its really hard to find trainer yang boleh ajar baby swim.Usually majority trainer akan train kids yang age around 4 years. Ada a few trainer yang boleh train baby, but you must hire personal trainer which is logically mahal,sebab kita hire trainer khas untuk baby kita sahaja. For those who can swim, you boleh ajar your baby sendiri and I also suggest for those yang rasa susah untuk train your baby swimming at public pool, you boleh beli pool at your home untuk biasakan your baby with water and bagi your baby tak takut air. Parents play the most important role, parents kene relax and confident, jgn gelabah or rasa takut, sebab nanti baby pun akan rasa takut effect from kebimbangan parents.

Ni antara beberapa design pool yang you all boleh beli. Please pilih pool yang dalam untuk bagi your baby float and kicking. It will be fun to swim with your baby. This type of pool muat untuk you and your baby.

Square Pool


Round Pool


Apa baby perlu pakai untuk swim ni?
If you plan to start introduce baby to water by using your own private pool, its up to you, no need to wear anything pun takpe. But if you all plan to bring your baby to public pool, boleh la carik swim wear or swim diaper for your baby. Tapi if female, you all better beli swim wear, more proper and tutup aurat.;)

What precaution should I take?
If you bring your baby to public pool.It is advice to wait until your baby's major immunisations are done.So maybe around 6 months.Sebab at public pool, kandungan klorin dalam air adalah tinggi, hygiene standards dan kebersihan air adalah berlainan.Kita tak sure betul ke pool tu bersih or macam mana.So better kita ambil langkah berjaga-jaga.For those yang just beli pool kat rumah, actually dari segi hygiene adalah lebih terjamin.

Pastikan juga bayi anda tak tertelan air from the pool.Sebab ada kes baby kena diarrhoea after swimming. Anda perlu pastikan kepala baby anda is above water at all times untuk mengelakkan baby anda tertelan air pool. Anda boleh gunakan neck float seperti gambar di bawah. Ada banyak bentuk neck float ni, you can choose mane yang you suke.





Tgk baby tu, rilex je pakai neck float.Thats how your baby look like when using neck float.Cute kan?..hehe..

Lg satu, bile baby kicking, akan menguatkan muscles your baby.Sebab tu if anda perasan, baby ni hobby mereka suka tendang2, baring pun tendang2, diri pun tendang2, mandi pun tendang2.Actually all the movement akan strengthen their muscles.

Jika anda lihat your baby telah mengigil kesejukkan, take out your baby from water, dan start session with 10 minutes, up to 20 minutes, avoid stay longer than 30 minutes.

Jika baby anda selsema or tak sihat, avoid pergi swimming ok.

Another one, if your baby ada masalah kulit, check with your paediatrician first to make sure yang chlorine level inside water won't irritate your baby skin.

Your Role
Just stay calm, perhatikan baby anda swim and swim la sama2,mesti your baby suka. Then, make sure yang muka anda pada paras mata baby anda.Means your baby boleh tgk your face laa to maintain eye contact.You also need to smile to boost your baby confident level.When you calm, your baby also calm and enjoy swimming.

If you swim at public pool, just make sure bawak susu, towel, nappy, cloth and suma yang berkaitan.Sebab swimming ni akan sebabkan your baby lapar, so please standby susu for those yang bottle feeding. If you want to bring toys pun boleh, bagi your baby suke main-main dengan their bath toys.

Introducing Your Baby to Water
Before you bring your baby to pool, just make bath time tu fun. You boleh letak bath toys, then give time untuk your baby kicking, splash water, so nanti bila your baby dah biasa dengan air. When you bring to public pool, or pool sdn bhd yang agak besar kat rumah tu, your baby rilex je and suke.

Pilihan terletak ditangan anda, banyak kebaikkan bila anda introduce your baby to water from a safety point of view and its also fun.

Suka untuk saya nyatakan.Berenang ini termasuk dalam 3 amalan bersukan rasulullah. Berkuda, Memanah dan Berenang. Marilah kita sama-sama menuju ke arah kehidupan Islam yang lebih baik.

Tuesday, 2 October 2012

Rahsia Tahnik

Apa itu Tahnik?
Tahnik means anda belah mulut your newborn dengan buah kurma (tamar) yang telah dikunyah oleh orang alim. Orang alim ialah orang yang patuh pada ajaran islam, tak semestinya anda perlu carik ustaz untuk tahnik mulut newborn anda, just memadai ayah, suami or sape2 orang alim yang anda kenali.Islam adalah agama yang mudah.



Bagaimana Melaksanakan Tahnik?
So simple nak laksanakan tahnik ni. Isi kurma tadi, after dah kunyah, letak kat jari telunjuk, then masukkan dalam mulut your newborn dengan cara ke kiri and ke kanan mulut newborn anda. Anda lakukan sehingga kurma tadi sentuh seluruh mulut baby anda dan hingga ke rongga tekak.



Apa Hikmah Tahnik?
Hikmah tahnik ni adalah untuk menguatkan saraf mulut bayi anda bagi mempersiapkan bayi anda untuk menghisap susu dengan sempurna.

Bila Perlu Tahnik?
Tahnik ni perlu dilakukan sebaik baby anda lahir, tak perlu tunggu one week baru nak tahnik.Sebab tujuan tahnik ni pun adalah untuk kuatkan saraf mulut bagi mempersiapkan baby anda untuk menghisap susu. Oleh kerana pada masa sekarang,once your baby born, baby tadi akan diletakkan di tempat lain, so after balik rumah, anda tahnikkan la your baby.

Hukum Tahnik?
Hukum tahnik adalah sunat. Means if kita buat dapat pahala, if tak buat pun tak berdosa. Tapi for me,cara hidup Islam dah perfect and semua yang ada dalam Islam ada hikmah disebaliknya, ada reason why kita perlu buat.

So as parents,kita perlu didik anak dan amalkan gaya hidup yang berlandaskan Islam untuk kebaikkan dunia dan akhirat. Anak ni amanah Allah yang kita perlu jaga sebaik-baiknya.

Adakah selamat untuk ambil Fish Oil semasa pregnant?


Actually not all fish oil ni selamat untuk diambil semasa mengandung. You want to know why?..Sebab fish oil ni ada dua jenis, one is yang diperbuat from liver (hati) ikan and another one is from badan ikan.


Cod Liver Oil is an example fish oil yang diperbuat daripada hati ikan, so this type of fish oil tak sesuai diambil semasa mengandung. Sebab fish oil yang diperbuat from hati ikan ni ade retinol. Retinol ni form of vitamin A dan harus dielakkan semasa mengandung. 

Walaubagaimana pun, fish oil yang diperbuat daripada badan ikan adalah sangat baik untuk diambil dan mengandungi banyak DHA (decosahexaenoic acid), an essential fatty acid which is penting untuk perkembangan otak dan mata bayi anda.

Jika anda telah ambil nutrien yang mencukupi, makan variety of food and including oily fish, anda tidak perlu untuk ambil fish oil ini, untuk elakkan terlebih DHA dan fish oil ni bukan satu kemestian untuk anda ambil tapi fish oil ni penting untuk membantu pregnant mom yang makan terlalu limited, dan not variety. Fish oil ini boleh menjadi supplement dimana membantu anda dan anak didalam kandungan anda mendapat nutrien yang mencukupi.

Anda juga boleh dapat DHA ni dalam makanan yang bukan terdiri daripada ikan sahaja seperti walnut, biji anggur dan juga supplement Neurogain ialah supplement yang terdiri daripada tumbuh-tumbuhan.Tetapi ada pertikaian mengenai DHA tumbuhan dan ikan, dimana kandungan DHA ikan adalah lebih baik berbanding DHA tumbuh-tumbuhan.

Untuk makluman anda, nutrient rakyat Malaysia memang kekurang DHA, thats why kita perlu ambil supplement untuk pastikan kandungan DHA mencukupi especially untuk perkembangan otak dan mata bayi anda. Ikan yang tinggi kandungan DHA ialah oily fish seperti fresh sardin, markerel, tuna, salmon, trout and etc. 

Walaubagaimana pun, portion untuk pregnant women ambil oily fish ni ada kawalannya, iaitu mengikut Standard Piawaian Pemakanan UK, disyorkan tidak melebihi dua (2) portion every week. Sebab oily fish ni mengandungi environmental pollutant seperti dioxin. Ada some evidence yang menyatakan yang environmental pollutant ni interfere with how a baby develops during pregnancy.

So dinasihatkan untuk ibu-ibu mengandung untuk ambil fish oil jika meal anda kekurangan oily fish dan if anda ambil fresh oily fish, its advice that you take in amount that doesn't cause harm as a result of the bahan pencemar yang terdapat dalam ikan tersebut. Untuk pengetahuan anda, adalah tidak digalakkan dan jauhi daripada memakan shark, swordfish and marlin during pregnancy due to these fish contains high level of mercury.

Bagi ibu-ibu, pemakanan anda membentuk bayi anda, so pemakanan yang seimbang adalah penting for the sake of your baby. Jagalah pemakanan anda.

Wednesday, 26 September 2012

Pengurusan Kewangan Bayi Anda

Pengurusan kewangan bukan bermula and tunggu bila umur anak anda setahun ke,dua tahun ke or tunggu dah masuk sekolah ke, ada parent fikir, tunggu anak dah kerja dia simpan duit sendiri. Mind set parent yang mcm ni kena ubah. Pengurusan kewangan untuk bayi anda start from lahir. Bila lahirnya anak anda, of course akan dapat duit sempena kelahiran. Duit anak anda is not your money.So, parents, please do not take an advantage from your child. As a parents,kita kena amanah, please simpan duit anak anda yang orang-orang bagi tu.



Kalau anda pinjam sekali pun duit anak anda untuk buat apa2 yang penting, sila la ganti semula. Tu rezeki anak anda, so actually kita tak berhak ke atas duit mereka. Ada some parent yang berpendapat, mereka besarkan anak lagi banyak guna duit.Ye, memang saya tak nafikan,kita mmg perlu invest duit yang banyak untuk anak, tapi kena ingat, tu adalah tanggungjawab kita as parent and amanah ALLAH kepada kita, tu mmg jumlah yang kita perlu keluarkan untuk meembesarkan anak. Duit anak,tetap duit mereka,bukan duit parent.

Ada beberapa TIPS untuk mengurus kewangan bayi anda:
  • Menyimpan didalam Amanah Saham Berhad (ASB)
  • Life Insurance (Saving)
  • Account Simpanan Biasa (Bank)
  • Beli Asset (Emas)

Simpanan di ASB

Mesti anda terfikir mcm mana la nak saving duit baby dalam ASB,sedangkan your child still kecil and tak boleh bukak ASB.Actually, anda boleh gabungkan duit anda bersama ASB duit baby anda.Untuk elakkan duit baby and duit anda bercampur, tulis amount duit baby anda dalam satu buku khas dan juga dipage belakang buku ASB anda.Jgn sibuk2 tulis kat depan, nanti takut org bank marah anda conteng2 buku ASB tu. Jika anda mempunyai lebih daripada seorang anak, tulis dengan clear dibuku khas yang anda sediakan NAMA dan JUMLAH DUIT bagi setiap anak.Simpan buku tu baik2, sebab anda perlu menyimpan sehingga umur anak anda 18 tahun. Dah 18 tahun, baru anak anda layak untuk mempunyai account ASB sendiri.

Average dividen untuk ASB ialah 8.0%, but last year 8.8%, so secara tak langsung, anda menyimpan dan mendapat keuntungan. Dividen yang anda dapat anda boleh simpan untuk anda, duit dividen tersebut boleh digunakan kemudian, mungkin bila ada keperluan untuk anda gunakan bila anak anda dah besar dan jangan sesekali gunakan duit anak anda. Mcm saya katakan tadi,kalau guna duit anak sekalipun, sila bayar semula.

Life Insurance (Saving)

Dalam keadaan sekarang, fungsi insurance bukan untuk insurance semata-mata, Life insurance ialah insurance dimana anda akan dicover oleh insurance dan juga ada portion from duit anda yang akan dijadikan simpanan. Life Insurance ni, makin muda usia anda masuk, makin banyak la saving anda.Untuk insurance, saya cadangkan anda ambik MAA TAKAFUL, bukan MAA ASSURANCE. MAA Takaful dan MAA Insurance berbeza ya. 

MAA Takaful ialah Islamic Insurance, dan investment untuk insurance ni dijamin halal, manakala MAA Assurance ialah conventional insurance,yang kita tak tau ke mana investment insurance tersebut. Untuk MAA Takaful, anda boleh start saving dengan hanya RM50 monthly. Life Insurance ni ada dividen, average dalam 9%, manakala actual dividen, Tahun 2010 - 16%, 2011 - 15%. So, untuk saving di insurance anda akan dapat perlindungan insurance bersama simpanan dan dividen.  Tapi anda kena tahu, hanya selepas 6 tahun, anda akan dapat fully saving.Anggaran saving dengan kiraan dividen 9% only bila umur anak anda 21 tahun ialah RM23k if anda start invest pada umur anak anda baby lagi. Tak rugi langsung anda ambik insurance ni.

Account Simpanan (Saving)

Untuk menyimpan di saving account.Anda boleh bukak account atas nama anak anda bersama nama ibu. Simpan dalam account simpanan biasa ni boleh, tapi saya tak berapa galakkan sebab dividen sangat sedikit dalam 1 - 2%. Sebab account simpanan ni mmg untuk menyimpan sahaja, sama mcm kita simpan duit kat rumah. Bezanya, kat bank ni selamat, and kat rumah tak selamat, tu je.

Beli Asset (Emas)

Untuk yang berfikiran lain sedikit, anda boleh invest duit baby anda untuk beli emas,Tak kisah laa baby anda lelaki ke perempuan. Beli emas as asset, bukan untuk pakai.Untuk yang ada baby girl, ni kira 2 in 1 la, anda boleh pakai and jadik asset. Untuk emas ni, anda bila time murah, bila harga emas naik, anda boleh jual emas tersebut.Sebab harga emas lebih stabil berbanding duit.

Ada banyak lagi cara yang anda boleh praktikkan untuk urus kewangan bayi anda, bergantung pada anda. Mula la untuk saving duit anak anda ketika masih bayi dan didik anak anda untuk menabung and kalau dapat duit raya, ajar anak untuk serahkan semua duit raya mereka kepada anda untuk anda saving.Jangan la bg anak2 beli permainan ke apa ke dengan duit raya mereka. Bak Pepatah Melentur Buluh biar daripada rebungnya. Kalau anak dah besar baru sibuk2 nak ambik duit raya mereka, mmg la mereka tak suka,sebab tak wujudkan culture menabung from kecil. Mereka akan sedar bertapa bernilainya anda saving untuk mereka bila besar nanti. Apa2 pun, anda sebagai parent memainkan peranan untuk mendidik anak anda bijak mengurus wang.Akhir sekali, jadilah ibu bapa yang extraordinary excellent dan jalankan tanggungjawab ikhlas kerana ALLAH.