Wednesday, 27 February 2013

Bolehkah Folic Acid dan Obimin dimakan serentak?

Pernah anda terfikir tak untuk consume Folic Acid and Obimin serentak?..Konon2 nak bg baby dalam kandungan lebih sihat dgn mendapat cukup vitamin.Ye la kan, kte ingat the more vitamins for baby is more better..Betul tak?..Just actually, kte perlu tau ape jenis vitamin yg betul2 kte perlukan, sebab kalau kte ambik 2, 3 pil yg kandungan vitamin dia sama..nanti overdose pulak.Lain pulak citenye nanti.

Just wanna to start the story..Baru2 ni my cousin wife disahkan pregnant for 6 weeks.As usual, biasanya around 6 weeks baru kte akan rasa mcm badan lain mcm.Like me, before disahkan pregnant, I feel tired, rasa mcm tak larat sgt, pasti pening kepala.Awal2 tu mcm jalan2 biasa pun rasa tak larat.Just feel like wanna to sleep je, and mmg sakit kepala. So boleh agak2 la, pregnant ke aku ni??..Ye la, all first time experience, mana tau kan..Then go to clinic with husband, Alhamdulillah disahkan pregnant.Dah melalut cite too far pulak..Hehe..Teringat past story..

Ok, berbalik kepada today's entry..Bolehkah folic acid and obimin dimakan serentak??..Nak jawab this question, kne sambung skit story yg cousin wife tu.Bila tau yg my cousin's wife ni pregnant, excited laa, terus cepat2 go and msg her..ucapkan tahniah..Sebab my cousin and her wife ni actually umur dah agak byk, senior laa if ikut umur.His already 39 yrs this yr and his wife 36. Just married December last year.

Jadik bile dpt tau my cousin's wife ni pregnant, suma org tumpang gembira, bersyukur.I'm also happy for then sebab Allah anugerahkan benda yg money cannot buy.So ble start msging with my cousin's wife ni, which I called kakak, after da ckp congrats suma, just share the info yg I know. Share info2 for early pregnancy.

One of the thing yg I share is folic acid.I asked her dah start mkn folic acid?.And kakak jawab..Da start makan dah..So its a good moves ble da start makan folic acid.Sebab folic acid ni one of the function is to prevent NTD.You all can refer my previous entry regarding Folic Acid.So, after dah msg2 dgn kakak, ok la..da nak end the conversation. Then before end, kakak tanya..Boleh ke kalau kakak makan folic acid & obimin?.Sebab kakak ipar dia suruh makan dua2.

Hmmmm..so how??..Boleh ke tak actually ye??..

This issued I've been ask my doctor time I pregnant.Untuk info suma, in early stage of pregnancy sehingga kandungan berusia 4 bulan.You just need to consume just Folic Acid only, and only after 4 months, you can switch to obimin. Bukan makan dua2 ye, just switch only, ble kandungan da 4 months and above, bleh tukar kepada obimin and can stop consume Folic Acid.

Why we cannot to consume both?

Sebab for early stage pregnancy,this folic acid perlu untuk pembentukan neural tube baby anda.For further info regarding Folic Acid anda boleh refer my previous entrY "Why should I take Folic Acid?". Manakala obimin ni adalah multivitamin dimana ia adalah combination a few vitamins, terdapat jugak folic acid dalam obimin, tapi kandungannya adalah sedikit.Amount yg need to consume in early pregnancy ialah sebanyak 400mcg (0.4mg).

Other than that, both are also vitamins.Ambil terlalu byk vitamins (overdose) pun boleh memudaratkan.

So, berdasarkan my experience berkaitan issue ni and after confirmation oleh doctor, utk 4 bulan pertama just makan Folic Acid yg kecik2 colour kuning tu.Lepas 4 bulan, boleh mkn obimin.

For info, obimin jugak boleh dimakan after bersalin sebagai supplement (vitamin tambahan) semasa susukan baby.Kalau refer kotak obimin pun mmg ada tulis for pregnant and lactating mom..:)



So..bg sesiapa yg dah deliver tapi belum habis lg Obiminnya..Just continue je makan lepas bersalin tu..No harm..Because I also tak sempat nak hbskan makan, botol yg last tu ads half lg blum habis makan, then da bersalin. Tapi just habiskan after deliver..:)

Apa2 pun, vitamins need to consume time pregnant walaupun rasa nak muntah..hehe..its normal..Good Luck!

39 comments:

  1. good info.. actually i was wondering same thing also.. boleh ke ambil acid folic & obimin at the same time because i'm still early in pregnancy.. br 10 weeks.. now i get the answer.. thanks a lot ya! ^_^

    ReplyDelete
  2. sy dlm proses to conceive.. n sedang dlm treatment dgn gynea dr hamid arsyat.die bg saya ambik acid folic, obimn n fish oiil walaupun saya masih belum pregnant. so sy rasa xada masalah untuk ambik folic and obimin pd masa yg sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pn..Terima kasih kerana sudi membaca blog saya dan memberikan pendapat.Untuk makluman,apa yang saya kongsikan disini adalah daripada pengalaman saya dan nasihat daripada gynea yang bertauliah.Hasil daripada pembacaan saya juga merujuk kepada kajian-kajian dan ulasan daripada gynea yang bertauliah.Dan “post” yang saya kongsikan di sini adalah untuk wanita hamil pada keadaan normal (bukan bagi wanita yang mendapatkan rawatan kesuburan atau wanita yang berisiko tinggi semasa kehamilan –kerana dosnya adalah berbeza yang disarankan oleh doktor).Untuk makluman, bagi wanita hamil pengambilan folic acid adalah kritikal pada 12 minggu pertama.Ini kerana pada masa tersebut perkembangan otak dan saraf bayi di dalam rahim adalah sangat cepat pengambilan folic acid juga bertujuan untuk mengelakan kecacatan saraf pada bayi seperti neural tube disease (NTD).Dos maksima yang disyorkan untuk wanita hamil adalah sebanyak 800 mcg (0.8 mg), sedangkan dose di dalam Folic Acid adalah sebanyak 400 mcg (0.4 mg) dan obimin 1000 mcg (0.1 mg).Jika diambil kedua-duanya,maka dos folic acid adalah sebanyak 1400 mcg (1.4 mcg).Jika di hospital kerajaan juga, wanita hamil dalam keadaan normal, untuk 4 bulan pertama akan dibekalkan dengan folic acid, kemudian akan ditukar dengan obimin.Obimin adalah multi-vitamin,selain folic acid, obimin juga mengandungi pelbagai vitamin lain yang diperlukan oleh tubuh.Untuk lebih sahih,boleh rujuk kepada gynea anda..:)
      Wallahua’lam.

      Delete
  3. Saya bersetuju dengan me di atas.

    Saya jumpa dua orang gynae (means pakar perbidanan/sakit puan) semasa kehamilan. Mereka menyarankan makan kedua-dua obimin and folic acid sepanjang kehamilan.

    Saya sertakan juga attachment daripada blog Dr Zubaidi mengenai ketoksikan asid folik (3 perenggan terakhir):

    http://drzubaidi.com/blog/?p=1902

    Sekian, sekadar percambahan ilmu. Mari manfaatkan perbahasan.

    ReplyDelete
  4. Salam im in 1st trimester..makan acid folic ms 6weeks semggu je.lepas tu kk bg obimin..boleh ke switch trus.sbb rs lebih bmaya dgn obimin bbanding mkn acid folic shj huhu

    ReplyDelete
  5. Sy amik obimin lps saya gugur...dan continued bl saya mengandung kali kedua (diawal kehamilan)...alhamdulillah anak kedua sy sihat...

    ReplyDelete
  6. Pls dont use english unless u r sure with it. There are manu errors in yr sentences

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh dia silap tidak mengapa..orang lain tidak boleh.....ini kan perkongsian ilmu yg santai....pemindahan ilmu pengetahuan pada orang lain dengan bahasa yang mudah difahami oleh orang ramai sudah memadai ...pahala besar hukumnya...sekadar pandangan..no heart felling ya...manu

      Delete
    2. Oh dia silap tidak mengapa..orang lain tidak boleh.....ini kan perkongsian ilmu yg santai....pemindahan ilmu pengetahuan pada orang lain dengan bahasa yang mudah difahami oleh orang ramai sudah memadai ...pahala besar hukumnya...sekadar pandangan..no heart felling ya...manu

      Delete
    3. Oh dia silap tidak mengapa..orang lain tidak boleh.....ini kan perkongsian ilmu yg santai....pemindahan ilmu pengetahuan pada orang lain dengan bahasa yang mudah difahami oleh orang ramai sudah memadai ...pahala besar hukumnya...sekadar pandangan..no heart felling ya...manu

      Delete
    4. Sy pergi Klinik..doc cek kndungan dh 14 weeks..dia bg obimin shj..n iron sbb hb sy low.

      Knapa tetiba komen psl English bole ade lak ni??

      Sesiapa yg baca fhm je..yg penting isi nya sampai
      Kalau di oversea pun..xde siapa nk ketawakn kalau english slh.. as long as mereka bole fhm.

      Knapa la masih wujud rkyat malaysia mcm ni..
      Sgt xfhm..

      Delete
  7. ASSALAMUALAIKUM...PLEASE DON'T TRY TO CORRECT OTHER'S USAGE OF ENGLISH UNLESS YOU ARE REALLY SURE THAT YOU ARE PERFECT IN THAT AREA...THIS IS BLOG..ONE OF THE MEDIUM WHERE PEOPLE SHARE THEIR FEELINGS AND OPINION...THIS IS NOT GOOD SPOKEN ENGLISH WEBSITE...NO HEART FEELINGS..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agreed!! Nk komen psl english..pi jd cikgu english..semak lah grammar semua.. yg lawak nyer..dia sendiri pun eja salah..huhu

      Delete
    2. Agreed!! Nk komen psl english..pi jd cikgu english..semak lah grammar semua.. yg lawak nyer..dia sendiri pun eja salah..huhu

      Delete
  8. Hi Me, saya pun under treatment dengan Dr Hamid Arsyat, married for 4 years tapi belum dikurniakan rezeki, dr bagi saya obimin dan fish oil je..saya tak diberi folic acid...hmm...tapi xsure nak ambik jugak ke tak,,so far saya makan dua ubat tu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awk, sy pun sama rawatn dgn dr. Hamid arshat. Sy pun dpt vit yg sama jugak..

      Delete
  9. Hi saya preg 10week. Smlm br lepas scan and doc bg obimin je sbb folic acid ada lagi. Sy blh x perasan doc kata smbg obimin lepas hbs folic acid. Tetiba je ada instict nak google pasal obimin. Btw smlm dah termakan obimn n folic acid serentak. Macam mana niiii 😨😨😨

    ReplyDelete
  10. Boleh makan folic dan Obimin. Kalau nak bagus, blackmore pregancy formula.

    ReplyDelete
  11. Saya check dgn pakar sakit puan,dr early preggy doc sruh mkn folic acid dan obimin serentak(obimin color merah) after 4 month doc tukar obimin kaler pink dan bg calcium,folic acic xperlu mkn dh..just sharing..��

    ReplyDelete
  12. Hi..sy dah preg 10 weeks..refer dgn KK tp hanya dibekalkan obimin shj. Ada tanya nurse KK kenapa xde bg folic acid..and she said that x perlu sbb dlm obimin tu dah ada folic acid..help me pls coz I xde experience preggy ni..what shud I do

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.. i mula2 6weeks KK bg folic acid, lps tu pergi blk dlm 8weeks cmtu doc bg obimin pulak. Dia suruh stop folic acid wpun msih ade byk lg. Pelik jgk bila terbaca n dgr pnglaman org lain lps 4bln baru tukar obimin...hmmm astik terlupa nk tnya doc tu blk sbb ape😥

      Delete
    2. Hi.. i mula2 6weeks KK bg folic acid, lps tu pergi blk dlm 8weeks cmtu doc bg obimin pulak. Dia suruh stop folic acid wpun msih ade byk lg. Pelik jgk bila terbaca n dgr pnglaman org lain lps 4bln baru tukar obimin...hmmm astik terlupa nk tnya doc tu blk sbb ape😥

      Delete
  13. Hi.. Smlm i pegi buat buku pink and i dibagi ubat obimin ney.. Skg dh preg 12 mgu lebih.. Ade la tnya nurse tuh boleh tak continue mkn folic acid and nurse tuh ckp better makan je both obimin & folic acid sbb kndungan folic acid dlm obimin tuh x byk.. :)

    ReplyDelete
  14. Hi.. Smlm i pegi buat buku pink and i dibagi ubat obimin ney.. Skg dh preg 12 mgu lebih.. Ade la tnya nurse tuh boleh tak continue mkn folic acid and nurse tuh ckp better makan je both obimin & folic acid sbb kndungan folic acid dlm obimin tuh x byk.. :)

    ReplyDelete
  15. Sy pun sama..g bt buku td..nurse kt KK tu kasi Obimin ja. Bila sy tny folic acid. Dia ckp dlm obimin tu smua dh ade...mkn yg tu je... Mcm mne erk?

    ReplyDelete
  16. Dari pengalaman saya sebijik obimin mengandungi semua khasiatkhasiat termaksud Acid folic..

    ReplyDelete
  17. Dari pengalaman saya sebijik obimin mengandungi semua khasiatkhasiat termaksud Acid folic..

    ReplyDelete
  18. cuba anda semua check kandungan obimin. Mcm yg doctor bg sy, kandungan acid folic di dalam obimin 0.9mg.. melebihi dr acid folic yg biasa sy beli iaitu 0.4mg sahaja. Doctor bekalkan sy multivitamin obimin.

    ReplyDelete
  19. Sya dh hamil 6weeks.. Seblum ni amik bcomplex shaklee.. Lps tu dr ade bg folic acid 5mg.. Tp dlm bcomplex dh ade folic acid.. Bole ke makan dua dua atau folic acid je.. Sbb bila sy mkn bcomplex Alhamdulillah tak alahan..

    ReplyDelete
  20. Biasa la makcik bawang mmg mcmtu ..bila org melayu nk maju asyik Kondem org jaa..leceh betul makcik bawang ni ..

    ReplyDelete
  21. Mcm mn pengalaman sy pula ���� kk bg sy slps 3bln pertama consume asid folic shj, n then nk msuk bln ke 4 nurse KK ganti sy dgn zink cofer (capsule merah). Bila sy tny sy x perlu obimin ke? Dia kata zink cofer up dari obimin vitamin dlm nya. Bila sy tny smua org yg dh pnh mengandung sblm ni, suma x pnh dgr psl zink cofer �� Risaunya. Skrg kandungan sy dh 5bln

    ReplyDelete
  22. Dear Mothers,
    Zincofer sebenarnya lagi bagus daripada obimin atau iberet. Zincofer nie mengandungi iron dan zinc untuk membantu fetus development. Kita panggil bimetal hematinics di mana ia mengandungi zinc dan iron sekaligus. Function zincofer : preventing and treating iron deficiency anemia and very helpful in fetus development. Zincofer ialah latest form of obimin. Tak perlu risau ya :)

    ReplyDelete
  23. Dear Mummies,
    Moreover, do you all know food intake plays a major role in iron absorbtion? If you taking proper iron food and nvr skip obimin or zincofer tapi Hb level still drop means.. pls check your food intake. If your stool (najis) black color, means all the iron flush out from your body already.
    Amalkan makanan : green vegetables, citrus fruits and broccoli. Kita panggil makanan ini promoters which help in iron absorbtion.
    Jangan makan : strawberries, melons, teh tarik, cereals, coffee, etc. This will flush out the iron from your body. No point makan iron tablets then..

    A few things i studied from a proffesor and i shared here. Hope it benefits all.. thanks :)

    ReplyDelete
  24. sis, for ur information.. before i pregnant, doktor sahkan i ada cyst..so, i rujuk dr.hamid(one of the famous pakar puan). selepas hbs mkn ubat detox utk cyst, dr hamid bagi i fish oil, asid folic and obimin.. boleh dimakan serentak pada bila2 masa.. i tny utk ape, dia ckp utk bg i pregnant then masa deliver nnt czer kita buang skali cyst..so i start mkn dlm 1 month, next month period delay n alhamdulillah i pregnant.. syukur.. dan bersyukur sekali lg..masa scan doktor ckp cyst i dh xda..means hancur..
    so, mmg i mkn tiga2 jenis tu serentak waktu mlm sblm tido.. dan dr.hamid ckl tiga2 supplmnt tu mmg bagus diamalkan oleh wanita xkira nak pregnnt atau x nak, bila2 masa.. bnyk manfaatnya utk wanita.. just sharing ape yg i tau... wallahuallam.. ��

    ReplyDelete
  25. saje nak tanya..macam mana pulak kalau klinik krajaan bagi ubat folic acid, vitamin C, iron table, vitamin B complex..boleh ke makan kesemua nya?atau pon saya boleh makan folic acid shj tanpa ubat yang lain?

    ReplyDelete
  26. Pada pendapat kwn2 bila waktu terbaik ke KK memandangkan saya baru 6 weeks. Buat masa sekarang saya ambil obimin je tanpa folic acid

    ReplyDelete
  27. Pada pendapat kwn2 bila waktu terbaik ke KK memandangkan saya baru 6 weeks. Buat masa sekarang saya ambil obimin je tanpa folic acid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun 6w. Makan obimin je tanpa asic folic sbb pergi klinik swasta dia bg obimin je.

      Delete