Wednesday, 27 February 2013

Bolehkah Folic Acid dan Obimin dimakan serentak?

Pernah anda terfikir tak untuk consume Folic Acid and Obimin serentak?..Konon2 nak bg baby dalam kandungan lebih sihat dgn mendapat cukup vitamin.Ye la kan, kte ingat the more vitamins for baby is more better..Betul tak?..Just actually, kte perlu tau ape jenis vitamin yg betul2 kte perlukan, sebab kalau kte ambik 2, 3 pil yg kandungan vitamin dia sama..nanti overdose pulak.Lain pulak citenye nanti.

Just wanna to start the story..Baru2 ni my cousin wife disahkan pregnant for 6 weeks.As usual, biasanya around 6 weeks baru kte akan rasa mcm badan lain mcm.Like me, before disahkan pregnant, I feel tired, rasa mcm tak larat sgt, pasti pening kepala.Awal2 tu mcm jalan2 biasa pun rasa tak larat.Just feel like wanna to sleep je, and mmg sakit kepala. So boleh agak2 la, pregnant ke aku ni??..Ye la, all first time experience, mana tau kan..Then go to clinic with husband, Alhamdulillah disahkan pregnant.Dah melalut cite too far pulak..Hehe..Teringat past story..

Ok, berbalik kepada today's entry..Bolehkah folic acid and obimin dimakan serentak??..Nak jawab this question, kne sambung skit story yg cousin wife tu.Bila tau yg my cousin's wife ni pregnant, excited laa, terus cepat2 go and msg her..ucapkan tahniah..Sebab my cousin and her wife ni actually umur dah agak byk, senior laa if ikut umur.His already 39 yrs this yr and his wife 36. Just married December last year.

Jadik bile dpt tau my cousin's wife ni pregnant, suma org tumpang gembira, bersyukur.I'm also happy for then sebab Allah anugerahkan benda yg money cannot buy.So ble start msging with my cousin's wife ni, which I called kakak, after da ckp congrats suma, just share the info yg I know. Share info2 for early pregnancy.

One of the thing yg I share is folic acid.I asked her dah start mkn folic acid?.And kakak jawab..Da start makan dah..So its a good moves ble da start makan folic acid.Sebab folic acid ni one of the function is to prevent NTD.You all can refer my previous entry regarding Folic Acid.So, after dah msg2 dgn kakak, ok la..da nak end the conversation. Then before end, kakak tanya..Boleh ke kalau kakak makan folic acid & obimin?.Sebab kakak ipar dia suruh makan dua2.

Hmmmm..so how??..Boleh ke tak actually ye??..

This issued I've been ask my doctor time I pregnant.Untuk info suma, in early stage of pregnancy sehingga kandungan berusia 4 bulan.You just need to consume just Folic Acid only, and only after 4 months, you can switch to obimin. Bukan makan dua2 ye, just switch only, ble kandungan da 4 months and above, bleh tukar kepada obimin and can stop consume Folic Acid.

Why we cannot to consume both?

Sebab for early stage pregnancy,this folic acid perlu untuk pembentukan neural tube baby anda.For further info regarding Folic Acid anda boleh refer my previous entrY "Why should I take Folic Acid?". Manakala obimin ni adalah multivitamin dimana ia adalah combination a few vitamins, terdapat jugak folic acid dalam obimin, tapi kandungannya adalah sedikit.Amount yg need to consume in early pregnancy ialah sebanyak 400mcg (0.4mg).

Other than that, both are also vitamins.Ambil terlalu byk vitamins (overdose) pun boleh memudaratkan.

So, berdasarkan my experience berkaitan issue ni and after confirmation oleh doctor, utk 4 bulan pertama just makan Folic Acid yg kecik2 colour kuning tu.Lepas 4 bulan, boleh mkn obimin.

For info, obimin jugak boleh dimakan after bersalin sebagai supplement (vitamin tambahan) semasa susukan baby.Kalau refer kotak obimin pun mmg ada tulis for pregnant and lactating mom..:)



So..bg sesiapa yg dah deliver tapi belum habis lg Obiminnya..Just continue je makan lepas bersalin tu..No harm..Because I also tak sempat nak hbskan makan, botol yg last tu ads half lg blum habis makan, then da bersalin. Tapi just habiskan after deliver..:)

Apa2 pun, vitamins need to consume time pregnant walaupun rasa nak muntah..hehe..its normal..Good Luck!

6 comments:

  1. good info.. actually i was wondering same thing also.. boleh ke ambil acid folic & obimin at the same time because i'm still early in pregnancy.. br 10 weeks.. now i get the answer.. thanks a lot ya! ^_^

    ReplyDelete
  2. sy dlm proses to conceive.. n sedang dlm treatment dgn gynea dr hamid arsyat.die bg saya ambik acid folic, obimn n fish oiil walaupun saya masih belum pregnant. so sy rasa xada masalah untuk ambik folic and obimin pd masa yg sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pn..Terima kasih kerana sudi membaca blog saya dan memberikan pendapat.Untuk makluman,apa yang saya kongsikan disini adalah daripada pengalaman saya dan nasihat daripada gynea yang bertauliah.Hasil daripada pembacaan saya juga merujuk kepada kajian-kajian dan ulasan daripada gynea yang bertauliah.Dan “post” yang saya kongsikan di sini adalah untuk wanita hamil pada keadaan normal (bukan bagi wanita yang mendapatkan rawatan kesuburan atau wanita yang berisiko tinggi semasa kehamilan –kerana dosnya adalah berbeza yang disarankan oleh doktor).Untuk makluman, bagi wanita hamil pengambilan folic acid adalah kritikal pada 12 minggu pertama.Ini kerana pada masa tersebut perkembangan otak dan saraf bayi di dalam rahim adalah sangat cepat pengambilan folic acid juga bertujuan untuk mengelakan kecacatan saraf pada bayi seperti neural tube disease (NTD).Dos maksima yang disyorkan untuk wanita hamil adalah sebanyak 800 mcg (0.8 mg), sedangkan dose di dalam Folic Acid adalah sebanyak 400 mcg (0.4 mg) dan obimin 1000 mcg (0.1 mg).Jika diambil kedua-duanya,maka dos folic acid adalah sebanyak 1400 mcg (1.4 mcg).Jika di hospital kerajaan juga, wanita hamil dalam keadaan normal, untuk 4 bulan pertama akan dibekalkan dengan folic acid, kemudian akan ditukar dengan obimin.Obimin adalah multi-vitamin,selain folic acid, obimin juga mengandungi pelbagai vitamin lain yang diperlukan oleh tubuh.Untuk lebih sahih,boleh rujuk kepada gynea anda..:)
      Wallahua’lam.

      Delete
  3. Saya bersetuju dengan me di atas.

    Saya jumpa dua orang gynae (means pakar perbidanan/sakit puan) semasa kehamilan. Mereka menyarankan makan kedua-dua obimin and folic acid sepanjang kehamilan.

    Saya sertakan juga attachment daripada blog Dr Zubaidi mengenai ketoksikan asid folik (3 perenggan terakhir):

    http://drzubaidi.com/blog/?p=1902

    Sekian, sekadar percambahan ilmu. Mari manfaatkan perbahasan.

    ReplyDelete
  4. Salam im in 1st trimester..makan acid folic ms 6weeks semggu je.lepas tu kk bg obimin..boleh ke switch trus.sbb rs lebih bmaya dgn obimin bbanding mkn acid folic shj huhu

    ReplyDelete
  5. Sy amik obimin lps saya gugur...dan continued bl saya mengandung kali kedua (diawal kehamilan)...alhamdulillah anak kedua sy sihat...

    ReplyDelete