Saturday, 20 April 2013

Cara Cepat Sembuhkan Luka Bersalin

Assalamualaikum and Hi,

How to speed up process baikkan luka jahitan after bersalin ni??.Usually time nak bersalin tu,contraction mmg terlalu sakit rasanya,after da bersalin pulak,nak tunggu luka jahitan tu baik rasa agak sengsara.Makin banyak jahitan,makin lambat luka tu baik.From info yang orang sekeliling inform, usually anak first mmg doc akan "gunting" (Episiotomy)  at our private part.Anak seterusnya depends, maybe ada yang perlu gunting and maybe ada yang tak perlu.Depends on a lot of aspect.

I just wanna share my own experience.At maternity specialist yang i deliver, after deliver tu doc pesan kat tempat jahitan tu tak boleh kena air paip selama seminggu.Sebab doc inform bila kne air paip akan cause tempat jahitan tu mengembang and boleh sebabkan jahitan terbukak.Takutnya!!!..And after doctor siap jahit pun,doctor letak ubat kuning banyak kat tempat jahit tu.Rasa mcm doc simbah air,but its actually ubat kuning.

So mcm mana nak cuci after buang air besar or kecil??..Doc inform just fully depends gunakan ubat kuning yang biasa orang guna untuk cuci luka tu.So in my case,i do not take normal bath until one week.Just lap-lap badan je.Basahkan tuala dengan air suam and lap badan, and i'll make sure yang takde air akan kena  at tempat jahit sebab takut tempat jahitan terbuka.Ye laa,first time experience,mmg takut la kalau kena jahit again or ada problem kat tempat jahitan.My Mother In Law suggest untuk mandi mcm biasa but make sure rapatkan peha (kepit) to ensure air tak kena kat tempat jahit.But i tak berani nak buat,so risky, takut air terkena kat tempat jahit.I prefer untuk lap badan.Tak pe la,seminggu je..Time lap tu letak la sabun,then bilas dengan cara lap lagi sekali dengan air biasa without sabun.Pandai-pandaila nak hidupkan..:)

Below pic ni is an example ubat kuning.


So i continued untuk cuci segala berak and kencing menggunakan ubat kuning until one week.Time at Tey Maternity,mmg best tau ubat kuning yang dia sediakan at their toilet.Big bottle,and puas hati bila cuci tu.But ubat kuning yang dibekalkan untuk bawak balik kat rumah is inside small bottle,ada beberapa bottle.So mcm mana cara nak gunakan untuk cuci ni.If use the cap,tak sesuai,too small.Rasa mcm tak cuci pulak,so i figure out untuk gunakan syringe (picagari) kecik,senang skit nak cuci.I did not use cotton,takut la nak sentuh2 kat tempat jahit tu.My luka baik lebih kurang dalam 2 minggu,tapi still rasa mcm sakit skit,maybe sebab jahit banyak.I do not know how many stitches yang i kena.Ubat kuning ni mmg Tey Maternity yang bekalkan.


After habis tempoh one week tu,i pun took my bath mcm biasa la and tempat jahit pun dah kena air mcm biasa.Just for information,doctor and nurse kat tempat i bersalin tu pesan jangan sesekali cuci luka dengan air garam.My mom said if org dulu2 mmg cuci luka dengan air garam,but if me,i also tak berani nak cuci luka dengan air garam,takut pedih..Hehe.So jgn cuci luka dengan air garam ye.Yang dengan air paip ni,i'm not sure la kat tempat lain.Usually goverment hospital,mmg cuci dengan air paip.Sebab nurse yang did checking on me,yang goverment nurse datang kat rumah after deliver tu,dia inform at government hospital takde pulak tak boleh kena air sampai seminggu.Boleh je.But i just listen and follow doctor and nurse tempat i deliver tu inform.I use ubat kuning for one week.

Ok..Then after 2 weeks tu,i still rasa mcm tak selesa sgt kat tempat jahit tau.At first,waktu pas one or two weeks after bersalin tu mmg tak tengok langsung tempat jahit tu.So..So..Scared!.After da lepas 2 minggu tu,baru berani nak tgk.But tgk2 kat cermin takde nampak langsung kesan jahit,but just feel tak selesa.So second thing yang i did is letak majakani kat tempat jahitan.Manjakani tu you need to asah kat bawah pasu (Bontot Pasu) tu.Buah manjakani tu keras tau,so you need to letak air skit,then asah,nanti manjakani tu akan   jadik mcm mana ye nak inform,kira kita boleh sapu kat tempat jahit tu.everyday i sapu manjakani ni.Kalau tgk with naked eyes,takde nampak pun mcm luka ke apa,just rasa perit sikit and tak selesa.So,just sapu je manjakani ni.


Other than that,i also letak Minyak Herbanika Nonaroguy.Ok la minyak yu.Not bad.Bagus untuk luka2.Tapi minyak tu berangin and bila letak kat tempat jahit tu mmg pedih.Tahan je la.And biarkan kena angin.Kejap je,nanti ok la.


Ada one of my relatives,family dia setiap kali anak bersalin, they will find tyre.Tyre kereta tu..What did they do with that tyre kan???.They will sit kat tyre tu,kiranya diorang nak bg ada ruang udara kat tempat jahitan tu.Tak nak mcm terkepit je.Bila always terkepit,lagi lambat baik tau,sebab tak kena udara.I tak pernah cuba this method lagi.Maybe next time i'll try kalau mmg betul boleh cepat baikkan luka jahitan..Sape tak nak try kan??.

Yang cite pasal ubat kuning tu.Ada one of my mother's cousin,dia deliver at goverment hospital,but then jahitan tak cantik.So she went to Tey Maternity,bukak semula jahitan and jahit again.Rasa ngeri bila dengar dia cerita.She also practice same thing,tempat jahit tak boleh kena air.Just use ubat kuning.Only 4 days,jahitan dia dah baik and dah boleh pakai jeans and berlari suma la..Jahitan pun catik..:)..Dia ckp mmg cepat baik kalau betul2 buat.After cuci dengan ubat kuning,then dia duduk atas tayar.I'm not sure la berapa lama dia duduk atas tayar.Takkan the whole day kan??..Lenguh..Maybe ada time yang she sit at tyre.Not sure.

Ok guys,hope my entry can give you ideas or solution untuk speed up process sembuhkan luka bersalin.Yang penting always jaga kebersihan time pantang and make sure tempat jahit selalu dibersihkan..:)
As for me i did not use cotton wool untuk bersihkan luka,sebab cotton wool always melekat.So sakit.I'm prefer use cotton bus or finger.But make sure your finger betul2 bersih.

Credit Pictures to Google Image.



1 comment:

  1. :) nice post!! n very interesting~ keep it up deary~

    ReplyDelete